Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
23°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
23°C

Kiállításon keresztül helyezkedhetünk bele a gyengénlátók élethelyzetébe

2023. szeptember 26. 15:00
A Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete és a Kézzelfogható Alapítvány közös programjaként, a Királynék Földjén projektzáró rendezvénysorozata keretében különös utazásra hívták az érdeklődőket, az EKF irodájában, a Kossuth utcán.

A szemléletformáló programmal egészen harmincadikáig várják azokat, akik szívesen betekintenének egy számukra új világba: a Királynék földjén programsorozat rendezvénye hölgyek által készített kiállítás, amelyet tapintva, tapogatva lehet érzékelni. Gyengénlátó alkotók készítették, s aki meglátogatja a tárlatot, képet kap arról, hogy körülbelül mit élhet át a gyengénlátó.

A Braille-írástól kezdve a vakvezető kutyáig megtapasztalhatjuk a látássérültek mindennapjait, például, hogy miként tudnak telefont, vagy számítógépet használni, és hogyan különböztetnek meg dolgokat tapintással. A kiállítás tartalmaz olyan játékokat is, amelyekkel látássérült és látó egyaránt tud játszani, sőt, a matematika elsajátításának módjára is fény derül. A tárlatvezetésen közreműködnek többek között a családsegítő szolgálat munkatársai.

Csehné Huszics Márta, a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesület elnöke köszöntötte elsőként a kiállításmegnyitón megjelenteket. Markovits Alíz, az EKF vezérigazgatója ünnepélyesen is megnyitotta az eseményt: kifejtette, az EKF év tervezésekor a legfontosabb szempontok között szerepelt, hogy a rendezvények mindenki által elérhetőek legyenek. Így cél volt az akadálymentesség, valamint a családbarát berendezkedés, az együttélés kultúrája. Elmondta, ez a kiállítás is ezeket a szempontokat erősíti.

Porga Gyula polgármester is felszólalt, szerinte az is kulcsa az EKF sikerének, hogy a helyieket intenzíven sikerül bevonni a programokba. Szem előtt tartották a fenntarthatóságot is, valamint az akadálymentesítést és a családbarát szemléletet, ahogy a vezérigazgató is utalt rá. A kiállítás is mind erre tesz kísérletet, hiszen akkor tudjuk megérteni a másikat, ha kellő empátiával fordulunk felé. Ez úgy érhető el, ha a lehető legjobban belehelyezzük magunkat a másik élethelyzetébe.

A rendezvény fényét Berta Edina emelte fuvolajátékával, és saját versének elszavalásával.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Fonott emlékeink Fonott emlékeink Egykor sapkák, hajhálók, tarisznyák, nadrágok, sőt akár függőágy is készült ezzel a technikával, mára azonban talán csak valami furcsa német szónak gondoljuk, ha meghalljuk: sprang. A Művészetek Háza legfrissebb kiállításának célja, hogy ezen változtasson. tegnap 14:41 Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. 2024. május 16. 22:15 2027-ben Veszprém rendezi meg a tájfutó világbajnokságot tájfutás 2027-ben Veszprém rendezi meg a tájfutó világbajnokságot Veszprém töretlenül halad a cél felé, hogy ne csak a kulturális térképre kerüljön fel nemzetközi szinten is, hanem 2026-ban az európai sportfőváros címre is nagy eséllyel pályázhat. Áprilisban Veszprémben rajtolt a rali Európa-bajnokság, szerda délelőtt pedig négyoldalú együttműködési megállapodást kötött az önkormányzat, a VHSE, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség és a Pannon Egyetem a 2027-es tájfutó vb szervezésére.   2024. május 15. 15:38 Árván, félárván maradt gyermekeknek segít a Regőczi István Alapítvány Árván, félárván maradt gyermekeknek segít a Regőczi István Alapítvány Bemutatkozott városunkban a Regőczi István Alapítvány, ami a koronavírus idején árván vagy félárán maradt gyermekeket támogatja. Az ActiCity éttermében dr. Herczegh Anita és Porga Gyula polgármester a közös együttműködésről, az alapítvány feladatairól beszélgettek. 2024. május 14. 15:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.