Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
14°C
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
14°C

Az önkormányzatok autonómiájáért emeltek szót baloldali képviselők

2023. október 9. 14:08
Az önkormányzatok autonómiája miatt aggódik Grőber Attila (DK) Veszprém Vármegye és Pápa önkormányzati képviselője, valamint Hartmann Ferenc (MSZP) Veszprém önkormányzati képviselője. A politikusok erről hétfőn beszéltek a megyeszékhelyen.

Grőber a hétfői sajtótájékoztatón felidézte: 1985-ben fogadták el az önkormányzatok európai chartáját, amelyre alapulva 1990-ben – Horváth Balázs belügyminiszter, nem mellesleg veszprémi parlamenti képviselő irányításával – megalkották az önkormányzati törvényt, amely széles feladatkört és ezekhez megfelelő forrásokat rendelt a településeknek.  

A későbbi kormányok azonban – Hartmann szerint különösképp az Orbán-kormányok – jelentősen csorbították ezt az autonómiát. A politikus sorolta: az adórendszer átalakítása és a cégeknek biztosított kedvezmények miatt csökkent az iparűzésiadó-bevétel, elvonták a településektől a gépjárműadót, bevezették a szolidaritási adót, az önkormányzati tulajdonú cégek pedig a kormány döntései miatt veszteségesek (a közműadók bevezetése és a szolgáltatási díjak rögzítése miatt), ráadásul a tönk szélére került cégeket aztán az állam magához is vonja. 

Az ellenzéki képviselők szerint miközben csökkentek az önkormányzatok forrásai, egyre több plusz terhet rótt ki rájuk a kormány. Az autonómia csökkenését jelzi, hogy a települések hitelfelvételi lehetőségeit korlátozták, és az iskoláik fenntartásába sincs beleszólásuk. Grőber ezt külön nehezményezte: mint fogalmazott, ha egy alapítvány vagy egy egyház lehet gazdája egy intézménynek, a települések miért nem? Emellett beszélt arról is, hogy a vármegyék a történelem során soha nem a király meghosszabbított karjai voltak, hanem a helyi önkormányzatiság zászlóshajói, ehhez képest azonban mára kiüresedtek, forrás és feladat nélkül maradtak.

A vármegyei képviselő egy ponton megjegyezte: az önkormányzatiság helyreállítása valószínűleg egy valamikori következő generáció feladata lesz, a mostani ellenzéki politikusok feladata pedig az, hogy utolsó erejükig küzdjenek az önkormányzatiság autonómiájának utolsó maradványaiért is.
 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? A Robert Fico elleni fegyveres merénylet túlmutat azon, mint hogy egy hetvenegyéves, vitatott politikai hátterű aktivista egyedül rálőtt a politikusra. A szlovák társadalom valahogy eljutott addig az állapotig, hogy az emberekben dúló feszültség a tettek mezejére lépett és gyilkossági kísérletig fajult. Mik voltak azok a politikai események, amik lavinaszerűen elvezettek eddig? Milyen hatása lesz a szlovák és azon túl az európai politikára egyaránt a május 15-ei eseménynek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Krajcsír Lukács, nemzetközi kapcsolatok elemzővel, a Pannon Egyetem egykori hallgatójának segítségével. ma 11:32 Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. tegnap 14:40 Navracsics Tibor nyilatkozott a Vehírnek a szlovákiai merényletről Navracsics Tibor nyilatkozott a Vehírnek a szlovákiai merényletről Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter portálunknak nyilatkozott a csütörtöki szlovákiai merényletről, amikor az utcán egy politikai aktivista meglőtte Robert Ficó miniszterelnököt. tegnap 13:16 Újra megrendezik a civil napot Újra megrendezik a civil napot A tavaly a Gyárkertben megrendezett, Európa Kulturális Fővárosa programsorozat által támogatott civil napot óriási érdeklődés övezte. A lelkesedés az idén sem hagyott alább, a civil szervezetek közösen egy újabb élménydús napra hívják az érdeklődőket, most az Erzsébet Ligetbe.   tegnap 14:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.