Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
16°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
16°C

Nem merül feledésbe Endrődi Sándor emléke

2023. november 7. 14:50
Endrődi Sándor veszprémi születésű költőre emlékezett Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém vármegyei tagozata hétfőn a Szabadság téren, ahol egykor a művész szülőháza állt.

A megemlékezés apropóját az adta, hogy Endrődi ezen a napon, november 7-én hunyt el 1920-ban. Mint azt Kanyár Erika, a tagozat alelnöke beszédében megidézte: kortársai nagyra tartották Endrődit, Kosztolányi nemes költőnek és előkelő léleknek nevezte, és megfogalmazódott az a gondolat is, hogy az Arany János halála és Ady Endre színre lépése közötti időszakban ő volt a magyar költészet legnagyobb élő alakja.

Kanyár ErikaKanyár Erika

„Nem félek én, hogy egykor / Fölöttem összecsapnak / A feledés hullámi”

– írta Endrődi, és valóban: munkássága bekerült a Magyar Elektronikus Könyvtár kínálatába, a Gutenberg Projectbe, a versszerető emberek a mai napig forgatják műveit. Sokrétű ember volt: újságíró, szerkesztő, műfordító, tanár.

A hétfői megemlékezésen Sz.Csordás Éva előadóművésztől hallhattuk a költő két versét, majd elhelyezték az emlékezés koszorúját az egykori szülőház helyén álló épület falán található emléktáblánál. 

A Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém vármegyei tagozata november 30-án temetőlátogatást szervez a Fiumei úti sírkertbe, ahol Endrődi síremlékét is felkeresik.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Fonott emlékeink Fonott emlékeink Egykor sapkák, hajhálók, tarisznyák, nadrágok, sőt akár függőágy is készült ezzel a technikával, mára azonban talán csak valami furcsa német szónak gondoljuk, ha meghalljuk: sprang. A Művészetek Háza legfrissebb kiállításának célja, hogy ezen változtasson. tegnap 14:41 A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. 2024. május 18. 11:10 Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. 2024. május 16. 22:15 Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. 2024. május 16. 14:40

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.