Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
19°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
19°C

Isten jelen van a képzőművészetben is!

2023. december 8. 10:18
A kommunikációs hangzavarban egy óra elcsendesülést ígér a tihanyi Rege cukrászda legújabb adventi digitális kiállítása, amelyen keresztény képzőművészek a kétkezi alkotásaikon keresztül mutatják be, hogy hogyan lehet Istenről beszélni szavak nélkül is.

A tárlatot kedden nyitották meg a tihanyi apátság tőszomszédságában lévő Rege cukrászdában, ahol már nem ez volt az első alkalom, hogy a falakra kihelyezett LED-képernyőkön valamilyen kulturális értékkel bíró kiállítás volt látható.

Ezúttal viszont a tematikát nem egy tájegység adta, hanem a spiritualitás, azon belül is a keresztény szellemiség. A két szervező egyesület, a Veszprém-Balaton Keresztény Kultúrájáért Alapítvány, valamint a 72 Tanítvány Mozgalom olyan alkotásokat gyűjtött össze, amelyek a különböző művészek szemüvegén keresztül mutatják be a keresztény értékeket.

A keddi kiállításmegnyitón Dabóczi Kálmántól elhangzott, a helyszín tökéletes egy rövid, alig egyórás elcsendesüléshez, amire a mostani zajos világban minden emberi léleknek nagy szüksége lenne. Ilyenkor jó néha csak szemlélődni, befogadni a képek üzenetét a monitorokon keresztül.

Azokét a képekét, amelyek egyrészről Ádám Gyulától, a Magyar Művészeti Akadémia fotóművészétől származnak, ő Erdélyben készített fotósorozatot, amelyeken megjelenik több keresztény néphagyomány is a maga ősi formájában még. Rajta kívül a Társkeresztény Képzőművészeti Műhely (t’ARS) művészeinek alkotásairól készült képek is megjelennek is kiállításon. Név szerint hat alkotótól: Greguskáné Pál Patrícia, Kabai Tilda, Magyar Krisztina, Mecséri Ildikó, Sütő György, Tremmer Hudik Katalin.

Bittsánszky Lotti, a t’ARS vezetője elmondta, a kiállítással az a céljuk, hogy láttassanak, elsősorban azt, hogy Isten számos módon megjelenhet a mindennapi életben és ez alól a képzőművészet sem kivétel. Másfelől pedig szeretnének közösséget építeni a keresztény értékrenddel bíró művészeknek.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető az adventi időszakban Tihanyban a Rege Cukrászdában.

vehir.hu
további cikkek
Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Gizella királyné példája mutatja meg nekünk, mit jelent mindent odaadni Krisztusért és boldogságra lelni a szolgálatban – hangsúlyozta Dr. Udvardy György veszprémi érsek a Gizella Napok ünnepségsorozat nyitó szentmiséjén. 2024. május 15. 10:33 Hét éve vizsgál a Vatikán egy veszprémi ügyet, hamarosan döntés várható Hét éve vizsgál a Vatikán egy veszprémi ügyet, hamarosan döntés várható Jelenleg a vatikáni Szentek Ügyeinek Dikasztériuma hivatala vizsgál egy veszprémi ügyet,  (Processus Vesprimiensis), amiben hamarosan döntés várható. Amennyiben a püspökök és bíborosok rendes ülése, valamint a Szentatya is, elfogadja azt a szakértői anyagot, amely összeállítása közel nyolcvan éve indult Magyarországon, akkor a helyi boldogok sora újabb taggal bővülhet Bódi Mária Magdolna személyében. 2024. április 27. 19:47 Mi vezérel valójában döntéseinkben? kereszténység Mi vezérel valójában döntéseinkben? Hamvazószerdával kezdetét vette a böjti időszak a keresztény egyházban. Amellett, hogy ez negyven nap számos hagyományt őriz még a mai napig is, üzenetében mindig képes a jelen kor emberéhez is szólni. Udvardy György, veszprémi érsek is ezekről beszélt a hamvazószerdai liturgián, gondolatai pedig bár egyházi köntösbe voltak bújtatva, valójában nagyon konkrét életvezetési tanácsokat is tartalmaztak, hívőknek és egyházon kívülieknek egyaránt. 2024. február 16. 13:49 Udvardy György: az identitásunk megerősítése az egyik legfontosabb feladat interjú Udvardy György: az identitásunk megerősítése az egyik legfontosabb feladat A veszprémi Várba 2024-ben ismét felvonulnak a munkagépek, hogy folytatódjon a várnegyed épületeinek felújítása. Hogy ez pontosan hogyan befolyásolja a Vár látogathatóságát, arról is kérdeztük Udvardy György veszprémi érseket, aki elmondta azt is, hogy a székesegyház sem nyerte még el a végleges formáját. Nagyinterjúnkban szóba kerül egy boldoggá avatási eljárás is, valamint kiderül, hogy mi a legfontosabb hitéleti feladata 2024-ben az egyházmegye papságának. 2024. január 20. 21:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.