Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
22°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
22°C

A szeretet és a korszerűsített hőrendszer is fűti a jásdi iskolát

2023. december 16. 15:57
A Csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskola Jásdi Tagintézmény épületei két pályázati forrásnak köszönhetően újultak meg.

Az iskolában 59 diák tanulhat, idén már kellemesebb körülmények között. A tankerület a Magyar Falu Program révén 28,6 millió forint értékben pályázott az elöregedett palatető megújítására, a vízelvezető csatornarendszer cseréjére. 

Ezzel párhuzamosan a jásdi önkormányzat több mint harmincmillió forintos uniós pályázati támogatásból energetikai fejlesztéseket valósított meg: nyílászárókat cseréltek, korszerűsítették a fűtési rendszert, szigetelték az épületeket, napkollektorokat szereltek fel, amelyektől azt remélik, teljes egészében megtermelhetik az intézmény elektromosáram-igényét, és a fűtéskorszerűsítés révén is jelentős megtakarításra számítanak – derült ki pénteken, amikor Ferenc Istvánné tagintézmény-vezető, Galambos Szilvia, az anyaintézmény igazgatója valamint Győri Tünde polgármester fogadták a megújult iskolában Ovádi Péter parlamenti képviselőt és Szauer Istvánt, a Veszprémi Tankerületi Központ vezetőjét. 

Ovádi szerint érezhető a pozitív hatása annak, hogy az állam évekkel ezelőtt saját fenntartásba vette a köznevelési intézményeket. Míg a kétezres években sokan a legközelebbi városba vitték a gyerekeiket, manapság megfigyelhető az a trend, hogy a falusi iskolákban is nő a létszám, egyre több szülő hisz a kis közösségek erejében és egyre több fiatal felnőtt dönt úgy, hogy szülőtelepülésén alapít családot. 

A jásdi iskolában is családias hangulat uralkodik, az intézmény népszerűségét pedig mi sem mutatja jobban, hogy nemcsak a településen élő gyerekeket fogadják be, hanem a környező falvakból is többen járnak ide, akiknek iskolába járását a szlovák nemzetiségi önkormányzat bérlettámogatással segíti.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.