Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 12. Pongrác
Veszprém
13°C
2024. május 12. Pongrác
Veszprém
13°C

Avarok és törökök Veszprémben: megjelent a Szemle idei utolsó száma

2023. december 21. 20:42
Megjelent és a szokásos terjesztési pontokon elérhető a Veszprémi Szemle 71. száma.

A lapszámot december 15-én mutatták be a megyei könyvtár Kisfaludy-termében. 

A lapban S. Perémi Ágota a Csucskai-dűlő új avar kori lelőhelyét mutatja be, ahol az avar korban Veszprém helyén létezett fontos település egyik temetője volt. Kádár Tamás a vármegye Árpád-kori királynéi birtokait veszi sorra korabeli oklevelek, források alapján. 

Bagi Zoltán Péter Veszprém 1593. évi elestét mutatja be. Az új források bevonásával bizonyította, hogy a magyar történetírásban a sikeresen elmenekültek számára vonatkozó adatok tévesek. A magyarok közül jóval többen, míg a német gyalogosokból jóval kevesebben jutottak el a biztonságot jelentő Pápára. Nagy Szabolcs  írásában megállapítja, hogy a Tanácsköztársaságot követő fehérterror jelensége mélyen jelen van a magyar történelmi köztudatban. Kevéssé ismert tény viszont, hogy a kommün bukása után nem csak az önbíráskodás fogalmi körébe sorolható események zajlottak, hanem rendes bírósági eljárások során a törvényes hatalom is igyekezett tisztázni, ki viselte a felelősséget az előző rendszer törvénytelennek tekintett cselekményeiért. 

Rybár Olivér tanulmányában Cholnoky Jenő természetföldrajzi leírásait és Veszprémmel kapcsolatos megállapításait mutatja be. Kovács Győző Gyula a veszprémi és környékbeli áradásokról indít sorozatot, Regenye Judit dr. Nagy Lászlóról, a veszprémi múzeum harmadik, elfeledett igazgatóját mutatja be, Somfai Balázs pedig Nyomtatott veszprémi várostérképek a XX. század második felében címmel közöl értekezést.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Átadták a Gizella-díjakat Átadták a Gizella-díjakat Szombat este a hét megkoronázásaként a Gizella-díjak átadására is sor került. Idén Kellerné Egresi Zsuzsanna, Lugossy László, valamint a Zonta Club érdemelte ki az elismerést. tegnap 20:51 Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál Magyar Mozgókép Fesztivál Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál A Nemzeti Filmintézet támogatásával, és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében visszatér városunkba június 12. és 15. között a Moz.Go, azaz a Magyar Mozgókép Fesztivál.   2024. május 10. 0:10 Csaknem háromezer program az idei Művészetek Völgyében Csaknem háromezer program az idei Művészetek Völgyében Minden eddiginél több programmal várja a látogatókat a 33. Művészetek Völgye: az összművészeti fesztiválon csaknem háromezer zenei, irodalmi, színházi, táncművészeti, családi és egyéb esemény közül választhatnak a látogatók július 19. és 28. között Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön. 2024. május 9. 19:37 A 21. század szerzetesei már nem kódexmásolók A 21. század szerzetesei már nem kódexmásolók „A szerzetesrendek olyan közösségek, akik bezárkóznak a világ elől, mindig morcosak és a nap legnagyobb részében zsolozsmáznak és másolják a kódexeket.” – Legalábbis a máig élő sztereotípiák sokszor ezt mondják róluk. A valóság pedig teljesen más a 21. században. Erről Mihályi Jeromos atya, a Tihanyi Bencés Apátság perjelje mesélt múlt héten az ActiCity-ben a Balaton 2024 konferencián. 2024. május 8. 14:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.