Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
18°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
18°C

Petőfi veszprémi látogatására emlékeztek

2024. március 7. 14:24
1848-ban, néhány nappal a forradalom kitörése előtt szállt meg Veszprémben Petőfi Sándor és felesége. A látogatás emlékére koszorúzást szerveztek szerdán. 

Petőfi Sándor és felesége, Szendrey Júlia 1848 márciusában a költő betegeskedő öccsét, Istvánt látogatták meg Városlődön – ekkor szálltak meg a veszprémi Korona szállóban, a mai Mackó cukrászda épületében. A látogatásnak dombormű állít emléket, ahol a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém vármegyei tagozata évről évre megemlékezést szervez az évfordulón. 

Kapcsolódó cikk
Veszprémi honvéd volt Petőfi Sándor öccse
Azt minden bizonnyal sokan tudják, hogy Petőfi Sándor 1848 márciusában, néhány nappal a forradalom kitörése előtt Veszprémben tartózkodott – látogatása emlékét dombormű őrzi a Mackó cukrászda falán – arról azonban talán kevesebben tudnak, hogy látogatása oka István öccse volt, aki a környéken élt, és a szabadságharcban is a veszprémi honvéd zászlóaljban vett részt.

Ezúttal Sz. Csordás Éva előadóművész, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad vezetője szavalt el két Petőfi-költeményt, az ünnepi beszédet pedig Sótonyi Mónika önkormányzati képviselő mondta. 

Sótonyi Petőfit úgy jellemezte: egy kivételes magyar költő és forradalmár volt, egy egész korszak szószólója, egy nemzet érzéseinek adott hangot, szavai örökké élnek a magyar irodalomban és történelemben. Munkássága áthatotta azokat az eszméket, amik a nemzeti szabadság kivívását erősítették. Petőfi nemcsak a tollával, hanem fegyverrel is harcolt a nemzeti függetlenségért. Veszprémi látogatása talán nem játszott kulcsszerepet rövid, ám annál tartalmasabb életében, de mi mégis büszkén emlékezünk rá és gondoljuk, hogy a nálunk töltött rövid idő is hatott rá és költészetére, emlékét pedig büszkén ápoljuk. 

A megemlékezésen koszorút helyeztek el az önkormányzat valamint civil szervezetek képviselői.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Fonott emlékeink Fonott emlékeink Egykor sapkák, hajhálók, tarisznyák, nadrágok, sőt akár függőágy is készült ezzel a technikával, mára azonban talán csak valami furcsa német szónak gondoljuk, ha meghalljuk: sprang. A Művészetek Háza legfrissebb kiállításának célja, hogy ezen változtasson. tegnap 14:41 A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. 2024. május 18. 11:10 Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. 2024. május 16. 22:15 Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. 2024. május 16. 14:40

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.