Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
23°C
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
23°C

Ami közösséget teremt, annak van értelme

2024. április 10. 22:54
Bemutatták a Séd kritikai lap 49. számát szerda délután a Kabóca Bábszínház új épületében.

A lapszám fókuszában a Holtszezon kortárs irodalmi fesztivál áll, három nap alatt nagyon sok fontos esemény történt a városban – mutatott rá a tartalmat ismertetve Géczi János szerkesztő. Emellett hangsúlyos szerepet kap a komolyzenei felhozatal, és a szerkesztő a Lugossy házaspár kiállítását is kiemelte a tartalomjegyzékből. 

A meghívott vendégek között több témát érintően alakult ki érdekes beszélgetés a kultúrát illetően. Porga Gyula polgármester és Géczi János a Holtszezon egyik eseménye, a Sziveri János születésének 70. évfordulójáról megemlékező est kapcsán a kortárs irodalom népszerűségéről cserélt eszmét. Géczi meglepetten tapasztalta, hogy a Sziveri-est milyen sok fiatalt, egyetemistát és középiskolást is vonzott: ahogy fogalmazott, városi rendezvényen ilyen nagy tömegben még nem találkozott fiatalokkal. Porga szerint a kulcs Vecsei H. Miklós, aki Sziveri-verseket adott elő: ő az a népszerű arc, aki megszólította és bevonzotta a fiatalokat. A polgármester szerint nem baj az, hogy a fiatalok Vecsei miatt jöttek el és nem Sziveri miatt, másként talán soha nem találkoztak volna a költő munkásságával, Vecsei előadásának köszönhetően azonban magukkal vihetik ezt az élményt. Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója ezzel kapcsolatban megjegyezte: az előadóművészet felerősíti az irodalom hatását.  A téma kapcsán felmerült az a generációs különbség is, hogy a fiataloknak szánt rendezvényeket szívesebben látogatják az idősebbek is, míg fordítva ez nem jellemző. 

A lapbemutatón Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója beszélgetett Kulcsár Ágnes festőművésszel, a Tavaszi Tárlat díjazottjával a Veszprémi Művész Céh Női szemmel című kiállításáról, amelyről Éltető Erzsébet cikket is írt a számba. S ha már Grászli: a galériavezető a Kabóca Bábszínház házavató VárLak fesztiváljáról közölt írást a lapban. 

A kortárs művészetek körül forgó beszélgetésben természetesen Vándorfi László is nagyobb szerepet kapott, aki színházával a kezdetektől fogva kiemelten kezeli a velünk élő szerzőket: bemutatóik harmada kortárs ősbemutató volt, a jelenlegi évadban hármat is láthatunk, ahogy A tánc fesztiválja is a kortárs mozgásművészetet mutatja be. Vándorfi megjegyezte: a Pannon Várszínház nehéz úton jár, a pályázati források elapadtak, a vidéki művelődési házak pedig egyre kevésbé képesek színházi produkciókat meghívni, a teátrum nagy bajban lenne a város támogatása nélkül. Porga Gyula polgármester rámutatott: fontosnak tartja, hogy az önkormányzat a kötelező feladatain túl is támogassa a kultúrát, fenntartsa a Művészetek Házát, segítse a Pannon Várszínházat, vagy épp a Séd folyóirat megjelenését. „Fontos nekünk minden, amivel közösséget teremtünk, legyen az sport vagy kultúra” – fogalmazott a polgármester, hozzátéve: ami közösséget teremt, annak van értelme – sőt, csak annak van értelme. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Álmodjunk nagyot! Álmodjunk nagyot! Ambiciózusnak lenni valójában jó. Persze hit, szorgalom, kitartás és alázat is kell ahhoz, hogy célt érjünk, és a támogatás sem utolsó, de ha ezek megvannak, csodás dolgokat lehet elérni. Bizonyította ezt a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek szombati balett gálája is. tegnap 15:32 Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Karády Anna írónő volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk, akiket a jelentkezés során kisorsoltunk, egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket, sőt, a végén dedikált is az írónő. tegnap 16:16 Fonott emlékeink Fonott emlékeink Egykor sapkák, hajhálók, tarisznyák, nadrágok, sőt akár függőágy is készült ezzel a technikával, mára azonban talán csak valami furcsa német szónak gondoljuk, ha meghalljuk: sprang. A Művészetek Háza legfrissebb kiállításának célja, hogy ezen változtasson. 2024. május 19. 14:41 A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. 2024. május 18. 11:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.