Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 6. Ivett
Veszprém
19°C
2024. május 6. Ivett
Veszprém
19°C

Veszprém ragyog tovább!

2024. április 26. 11:34
Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében született kiállítás az elnyert címmel és a 2023-as évvel kapcsolatos eseményeket és történeteket idézi fel izgalmas, egyedi formában, többek között rendhagyó installációk, kisvideók, fotók segítségével.

A tárlat célja, hogy közösen tekintsünk vissza a nagy múltú Európa Kulturális Fővárosa sorozat egyik legsikeresebb projektjére, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program pezsgő napjaira, kiemelkedő pillanataira, eredményeire.

Elsőként Porga Gyula polgármester köszöntötte a kiállításra érkezőket. Kiemelte, rendkívül jó érzés a múzeum épületében egyszerre látni azokat az embereket, akik az EKF programban együtt dolgoztak azon, hogy minél sikeresebb legyen a 2023-as év, és, hogy az elkövetkező időszak is legalább olyan pezsgő legyen, mint a tavalyi év.

A polgármester megköszönte a kiállítás alkotóinak a tárlatot, majd rávilágított, a kiállítás legfőbb üzenete nem az, hogy nosztalgiával tekintsünk a múltra, a szép 2023-as évre. Porga szerint akkor lehetünk továbbra is sikeresek, ha ez a tárlat egyfajta ugródeszkát jelent. Ösztönözzön mindenkit arra, hogy továbbra is meglássuk a városban rejlő lehetőségeket. Márpedig, ha nem csak lakni, de élni is szeretnénk ezt a várost, akkor fel kell ismerni a város kincseit, szépségeit, lehetőségeit.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter hivatalosan is megnyitotta a tárlatot. Visszaemlékezéssel kezdte, hiszen a 2023-as év már jóval korábban kezdődött, egészen a tervtől, miszerint a királynék városa benyújtotta pályázatát.

Navracsics kiemelte Porga Gyula polgármester elkötelezettségét, ahogy a miniszter fogalmazott: mindig is lelkiismeretesnek, és rendkívül elszántnak ismerte Porga Gyulát, de az EKF év előkészítése, majd a lebonyolítása során talán még többet beleadott. Modhatni száztíz százalékkal vetette bele magát a munkába, aminek meg is lett az eredménye.

Navracsics kiemelte Markovits Alízt is, az EKF vezérigazgatóját, aki nélkül nem lett volna ennyire sikeres a tavalyi év. Velük – és még sok elhivatott emberrel – indult el az az építkezés, amelynek még nagyon sokáig látjuk az eredményét. Nem zárunk le semmit, ez csak egy leltár, ami erőt adhat, hogy így tudjuk majd folytatni, hasonló nagy lendülettel – zárta gondolatait a miniszter.

A kiállítás április 26-tól június 9-ig lesz látogatható.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül kultúra Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül A Művészetek Háza közreműködésével Temesvár, Varsó és Berlin után Veszprémben is kiállítást nyitott Beate Winkler alkotóművész és emberjogi aktivista. A helyspecifikus veszprémi installáció megvalósítása 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa évad keretében indulhatott el.   2024. május 4. 22:01 Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken. 2024. május 3. 17:01 Navracsics Tibor: Nyaraló vagy otthon? közélet Navracsics Tibor: Nyaraló vagy otthon? Csütörtökön rendezték meg az egykori gyermekkórház helyszínén, a most új funkciókat ellátó ActiCity rendezvényközpontban a Balaton Konferenciát a Pannon Egyetem és a Portfólió online gazdasági lap közös szervezésében. Az előadók gazdasági szempontból közelítették meg a Balaton szerepét, az esemény nyitóelőadását Dr. Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter tartotta.   2024. május 3. 11:59 Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.