Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 9. Gergely
Veszprém
14°C
2024. május 9. Gergely
Veszprém
14°C

LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek

2024. április 27. 8:28
Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.
 

A verseny idei témája a ,,A Föld szövetségesei” címet kapta, a versenyszezon alatt a csapatok ugyanis többet tudhatnak meg arról, hogy mi, emberek hogyan hatunk a természetre, illetve, hogy a természet és a természeti események hogyan hatnak ránk. Megismerhetik hogyan segíthetnek a robotok abban, hogy nagyobb harmóniában éljünk a természettel, valamint segítségünkre lehetnek-e, hogy környezetbarátabb életmódot folytassunk.

Az idén jubiláló megmérettetésen a mérnöki tervezés, csapatmunka és problémamegoldás területén ismét összemérhetik tudásukat a lelkes csapatok, három korosztályban, elementary, azaz a 8-12 év közöttiek, a junior, a 13-15 év közötti korosztály, illetve a senior 16 és 19 év között.

A RoboMission kategóriában idén 117 csapat indult, ez a tavalyihoz képest ez 40% növekedést jelent. Az itt továbbjutó csapatok egészen a világdöntőig menetelhetnek, amikor Magyarországot képviselhetik majd a Törökországi megmérettetésen.

A verseny megnyitóján Pálinkás Roland, önkormányzati képviselő köszöntötte a jelen lévő fiatalokat, aki kiemelte, Veszprém, mint a tavalyi év Európa Kulturális Fővárosa cím nyertese nem csak a kultúrában erős, hanem az innováció és a tudás egyik fellegvára is, és erre országszerte büszkék lehetünk.

A képviselő gondolatait Dr. Fodor Attila a Pannon Egyetem - Műszaki Informatikai Kar dékánhelyettese fűzte tovább, aki a verseny jelentőségéről beszélt:

,, A robotok és a robottechnika, a drónok igazából megkerülhetetlenek az emberiség számára. Képesek olyan munkát elvenni az embertől, ami unalmas, monoton és senki nem akarja megcsinálni, ráadásul ezeket a feladatokat sokkal nagyobb hatékonysággal és nagyobb pontossággal fogja elvégezni. Viszont, ha megnézzük a robottechnikának a tanulási folyamatait, az éppen ilyen LEGO jellegű eszközökkel kezdődik, mint amik itt vannak előttetek. Ilyenekből lehet rendkívül érdekes, kreatív dolgokat csinálni.”

A verseny eredménye: 

Junior: 
1. helyezett: Roboys
2. helyezett: Három muskétás
3. helyezett: Eötvös Balatonfüred

Senior: 
1. helyezett: Jedlik Lego Robot Team Elite
2. helyezett: Keve Droids
3. helyezett: WMRobotX

A nemzeti döntőre továbbjutó csapatok:  
Roboys
Három muskétás
Eötvös Balatonfüred
Now You See Me
Jedlik Lego Robot Team Elite
Keve Droids

Balogh Dóra
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.