Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
22°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
22°C

Vona Gábor Veszprémben: az EP-választás tétje nem a kormányváltás, hanem az ellenzékváltás

2024. május 7. 9:56
Péntek délután a Második Reformkor párt színeiben Vona Gábor is ellátogatott Veszprémbe országjárásának keretében. A Jobbik egykori elnöke és miniszterelnök-jelöltje tavaly szeptemberben formálta át párttá az addigi alapítványát, amivel az EP-választáson el is fog indulni. A Vehír több témában is kérdezte a pártvezetőt, Vona Gábor pedig a mainstream ellenzéki forradalmi narratíva helyett egy jóval reálisabb politikai képet és célokat festett fel.

Két nappal Magyar Péter veszprémi fellépése után Vona Gábor is utcafórumot tartott a Kossuth utcán, ami ugyan kisebb nyilvánosságot kapott a médiában, mégis sokkal reálisabbnak tűnő politikai üzeneteket fogalmazott meg a Második Reformkor Párt elnöke, mint a Tisza Párt vezetője. Kettejük közötti vitáról egyébként külön is kérdeztük Vonát, aki miután a 2018-as választási kudarc után lemondott a jobbikos pártvezetői tisztségéről, majd egy évvel később kilépett a pártból sokáig csak elemzői szerepkörben tűnt fel a különböző politikai műsorokban. Eközben ő alapította meg a Második Reformkor Alapítványt, ami a szellemi alapja volt a tavaly ősszel életre hívott és ugyanezen a néven futó pártnak.

A Második Reformkor fő üzenetét úgy foglalta össze, hogy „adjuk vissza az országot a fiataloknak!” Ez a szlogen azonban saját elmondása szerint nem csak a fiataloknak szól, hiszen, ahogy fogalmazott, ahol nem jó a fiataloknak, ott előbb-utóbb egyik generációnak sem lesz az – vallják a Második Reformkor programjában, ami három pillérre épül.

Ezek közül az első a fiatalok lakhatásának megoldása, mind az albérletek szintjén, mind saját ingatlan vásárlásával. A második pillér az egészségügyi prevenció. A megelőzés a legolcsóbb egészségügyi reform, ehhez azonban betegségügyből egészségügyet kell csinálni – nyilatkozta portálunknak Vona Gábor. A harmadik pillérben a magyar demokrácia korszerűsítését vetítette előre, a konkrétumokban ez pártmentes önkormányzatokat és az online népszavazások bevezetését jelentené.

A Második Reformkor Párt bő egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy ők is összegyűjtötték az EP-választáson való induláshoz szükséges húszezer aláírást, így ott lehetnek a szavazólapokon. A párt első országjáró körútjába kezdett, amiben Veszprémet is érintették. Vona Gábor mellett pedig a listavezetőjük, Pekárné Farkas Emese is itt volt.

„Célunk, hogy az ország minden pontján megtudják, hogy van remény arra, hogy a második középkor helyett egy második reformkor épüljön” – mondta Vona Gábor.

„Az EP-választás egy új politikai korszak első választása lesz, ahol még nem a kormányváltás - hiszen nem a kormányzásról szól a választás -, hanem az ellenzékváltás lesz a tét. A Második Reformkor ennek az új ellenzéknek a józan hangja. Bármekkora támogatást is kap ez a józan hang most a választóktól, mi folytatjuk a munkát és indulunk a 2026-os országgyűlési választásokon. Nem 4 években, hanem a 21. században gondolkodunk, az ehhez szükséges munkára vagyunk berendezkedve.”

Ezzel Vona Gábor gyakorlatilag egy olyan üzenetet fogalmazott meg, amit eddig sem a baloldali politikusok, sem az „új messiásként” emlegetett Magyar Péter sem. Eszerint a realitások talaján maradva bevallotta, hogy a párt ismertsége, ezzel együtt támogatottsága is alacsony még, az irrealitásba átcsapó forradalmi lózungok helyett pedig sokkal inkább a „lassú víz partot mos” elvet követik.

A klasszikus ideológiák szerint nem tudják és nem is akarják behatárolni a Második Reformkort, ők a politikáról való gondolkodásukat hívják reformistának, ez lehet az igazodási pont a szimpatizánsaiknak is. Ez nagyjából azt jelenti, hogy ügyek mentén működnek együtt a politika szereplőivel, azt keresik, ami összeköt, nem azt, ami szétválaszt – mondták a Vehírnek.

A Második Reformkornak egyébként országosan több mint 300 fős a tagsága, Veszprém vármegyében pedig négy alapszervezetben tíz ember dolgozik a pártnak.

Rákérdeztünk arra is, hogy van-e bármilyen kapcsolata egykori párttársával, Varga-Damm Andreával, aki szintén ex-jobbikosként veszprémi központtal alapított pártot, hasonlóan csengő Reformerek név alatt. Vona Gábor viszont egyértelműen cáfolta azt, hogy bármilyen kapcsolatban állnának velük.

A jobbikos korszak kapcsán megkérdeztük, hogy mit tart az egykori pártja legnagyobb kudarcának. Erre egyértelműen a 2018-as választási vereséget hozta fel, egyben ezt tartja a legnagyobb eredményének is. „Vállaltam a felelősséget érte és lemondtam, és ki is vonultam a politikából öt évre. A Második Reformkor legnagyobb erőssége, hogy ugyan jogi értelemben párt, de valójában egy közösség, amelynek világos jövőképe van.”

Vona Gábor egyébként korábban vitára hívta Magyar Pétert, mi pedig kíváncsiak voltunk, hogy hol tart ennek a szervezése, amit első körben a Tisza Párt vezetője elfogadott, azonban konkrétumokat nem tudtunk meg, csupán Vona vitáról alkotott elképzelését, ami alatt szerinte sokszor veszekedést értünk a köznyelvben, de a Második Reformkornak nem azt jelenti, hanem konstruktív véleményütköztetést. "A vita arra jó, hogy össze tudjuk mérni, ki hogyan látja Magyarország jövőjét, milyen ajánlata és javaslata van a problémáink megoldására."

vehir.hu
további cikkek
Navracsics Tibor nyilatkozott a Vehírnek a szlovákiai merényletről Navracsics Tibor nyilatkozott a Vehírnek a szlovákiai merényletről Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter portálunknak nyilatkozott a csütörtöki szlovákiai merényletről, amikor az utcán egy politikai aktivista meglőtte Robert Ficó miniszterelnököt. 2024. május 16. 13:16 A szociális terület jó gyakorlatait méltatta Gerstmár Ferenc A szociális terület jó gyakorlatait méltatta Gerstmár Ferenc A szociális területen jól működő gyakorlatokról számolt be pénteki sajtótájékoztatóján Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő.  2024. május 10. 14:10 Gyurcsány Ferenc: Veszprém nem gyarapodott választás 2024 Gyurcsány Ferenc: Veszprém nem gyarapodott Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is megpróbált fogást találni Porga Gyula polgármesteren, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A volt miniszterelnök csütörtökön látogatott el Veszprémbe, hogy részt vegyen a baloldali pártok által szervezett Európa-napon a Kálvin parkban. 2024. május 10. 15:22 Vihar az ellenzéknél - kié pontosan a Híd a városért? Vihar az ellenzéknél - kié pontosan a Híd a városért? Ha bárki beírja a Google keresőjébe a „híd a városért” kifejezést, akkor kiad egy politikai oldalt komplett választási programmal, a jelöltek bemutatkozásával. Ez persze nem meglepő, hiszen Veszprémben az egyesült ellenzéki pártok – MSZP, DK, Momentum, Párbeszéd-Zöldek – pont egy ilyen nevű civil egyesülettel közösen állítottak listát és kampányolnak. Igen ám, de az említett honlapon egyáltalán nem ezek a pártpolitikusok jelennek meg, hanem egy másik veszprémi civil formáció, az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért csapat tagjai. Cikkünkben utánajártunk, hogy pontosan mi lehet a hátterében a választók összezavarására is alkalmas helyzetnek. 2024. május 9. 14:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.