Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
19°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
19°C

Tour de Hongrie: Welsford sikere a hajdúszoboszlói nyitányon, Rózsa a legjobb helyen álló magyar

2024. május 8. 22:57 // Forrás: MTI
Sam Welsford diadalmaskodott a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny szerdai nyitányán, az összetett legjobb magyarja pedig Rózsa Balázs az első szakasz után.

Karcagról vágott neki a mezőny a 166 kilométer hosszú, sík távnak, amely 340 méter szintemelkedést tartalmazott a hajdúszoboszlói befutóig. A Karcag Cycling versenyzője, a magyar válogatott színeiben szereplő Filutás Viktor az MTI-nek hangsúlyozta: "illene megmutatni a mezőnyben, hogy egy karcagi Karcagról indulva mit tud csinálni." Kitért rá, hogy a nemzeti csapattal szökésben szeretnék megmutatni magukat, ez meg is valósult, ugyanis az eltekerő négyfős bolyba Rózsa Balázs (Epronex-Hungary) mellett ő is be tudott kerülni.    

A szakasz elején csepergő eső, a táv nagy részén tapasztalható borús idő ellenére sokan látogattak ki az utak mellé, magyar, szlovák, német és holland zászlót is lengetett a szél. Sok helyen iskolás csoportok szurkoltak, máshol egész családok tekertek ki megnézni a mezőnyt, egyes helyeken pedig fellufizott várostábla köszöntötte a kerékpárosokat. A Hortobágyon a szürkemarhák és csikósok tűntek fel az út mentén.    

Ketten keveredtek bukásba korán, köztük a háromszoros világbajnok szlovák Peter Sagan, ám mindketten vissza tudtak zárkózni. Nem diktált nagy tempót a mezőny az erős szélben, az első óra átlaga 42,5 km/ó, a másodiké 41,15 km/ó volt. A szökevények legnagyobb előnye bő három perc volt, a táv jelentős részében két perccel tekertek a mezőny előtt. Az egyik részhajrában Rózsa második, Filutás harmadik lett, a másodiknál - már Hajdúszoboszlón - Filutás, Rózsa volt az első kettő sorrendje. A fürdőváros környékén kialakított körpályát háromszor teljesítették a bringások, a szökésből legtovább, egyedül kitartó cseh Martin Voltrát az utolsó körben fogta be a sprintercsapatok vezette mezőny. Hét kilométerrel a cél előtt hárman kerültek földre, köztük Orosz Gergő (Epronex-Hungary), Sagan pedig technikai probléma miatt szakadt le időlegesen. Az utolsó száz méteren belül egy nagy bukás történt épp Peák Barnabás előtt, a magyar válogatott bringás is nagyot esett, miközben az ausztrál Sam Welsford (BORA-hansgrohe) bizonyult leggyorsabbnak két olasz, Samuel Quaranta (MBH Bank Colpack Ballan), illetve a 2020-ban három etapsikert bezsebelő Jakub Mareczko (Corratec-Vini Fantini) előtt, így ő viselheti először a sárga trikót. A 2011-ben világbajnok Mark Cavendish hatodik lett, a magyarok közül a legelőkelőbb helyezést a 15. helyen beérő Karl Ádám, a fehér trikót Rózsa érdemelte ki. 

A drónnal készült képen a 45. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny mezőnye az első, 166 kilométeres Karcag - Hajdúszoboszló közötti szakaszon, Hajdúszoboszlón 2024. május 8-án. MTI/Czeglédi ZsoltA drónnal készült képen a 45. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny mezőnye az első, 166 kilométeres Karcag - Hajdúszoboszló közötti szakaszon, Hajdúszoboszlón 2024. május 8-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Welsford értékelésében kiemelte: a szél miatt volt ideges a szakasz egy része, ezt leszámítva elég nyugodt etap volt, csapata pedig jó munkát végzett érte.    

"Szerencsére pont jó pozícióban voltam a sprintben, tudtam más vonatokra tenni a kereket. Nagyon boldog vagyok, hogy elég jók voltak a lábaim ahhoz, hogy befejezzem a munkát és megszerezzem az első győzelmemet Magyarországon" - hangsúlyozta az MTI-nek. A második szakaszon szintén sprintre számít, szerinte a harc az összetettért majd csak a harmadik etaptól kezdődik meg.    

Rózsa Balázs elmondta, keménynek érezte a szakaszt, mivel folyamatosan kapták a szelet. Amint felidézte, a második részhajráig jól együtt tudtak dolgozni, onnan viszont Voltr továbbment. A hajrában a bukás érintettjei között épphogy át tudott cikázni.    

"A fehér trikó is ennek köszönhető, hogy a bukások okozta blokkok előtt tudtam maradni. Azonos idővel állunk Filutás Viktorral, a helyezés döntött közöttünk" - szögezte le.    

A 45. magyar körverseny csütörtökön a Tokaj és Kazincbarcika közötti 162 kilométeres etappal folytatódik.    

"Ígéretet tettem Karl Ádámnak, hogy a végére ottmaradok vele, a hőn áhított top tízet megpróbáljuk holnap összehozni" - utalt sprinter csapattársára Rózsa.

Szilasi László versenyigazgató arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az utolsó bukásban érintett új-zélandi Campbell Stewartot és Oroszt vitték kórházba vizsgálatokra, ám az első diagnózis alapján egyiküknek sincs komoly baja.

A mezőny az öt szakasz során 851 kilométert teker és 7871 méter szintemelkedést küzd le, amíg vasárnap célba ér Pécsett. Az M4 Sport és az m4sport.hu valamennyi szakaszt teljes egészében élőben közvetíti.

Eredmények:

1. szakasz, Karcag-Hajdúszoboszló, 166 km:
1. Sam Welsford (ausztrál,BORA-hansgrohe) 3:52:48 óra
2. Samuel Quaranta (olasz, MBH Bank Colpack Ballan) azonos idővel
3. Jakub Mareczko (olasz, Corratec-Vini Fantini) a. i.
...15. Karl Ádám (Epronex-Hungary) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Welsford 3:52:38 óra
2. Martin Voltr (cseh, Pierre Baguette) 3 másodperc hátrány
3. Quaranta 4 mp h.
5. Rózsa Balázs (Epronex-Hungary) 6 mp h.
6. Filutás Viktor (magyar válogatott) a. i.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.