Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

„Vadrózsából tündérsípot” / A Duna televízió is műsorra tűzi a Veszprém Tv produkcióját

2008. június 5. 22:39
A Veszprém televízió Kukkantó című műsora eddig még nem látott produkcióval lepte meg a gyerekeket az elmúlt hónapokban. Olyan összeállítás született, melyben 30 megzenésített és képekkel gazdagon illusztrált gyermekverset élvezhet a közönség.
A Kossuth és Prima Primissima-díjas Kaláka együttes mellett veszprémi iskolák, és a Kukkantó Klub tehetséges növendékei is szerepelnek az epizódokban. A sorozat hat darab, 22 perces részből áll, melyek olyan különleges helyszíneken lettek felvéve, mint csuhéjbáb-készítő műhely, vagy éppen egy lovarda.
A produkció megvalósítását – mely időközben a Helyi Érték díjat is kiérdemelte a Helyi televíziók műsorainak országos seregszemléjén – az ORTT által kiírt Tv Gyerek pályázat tette lehetővé.

A műsorban a legkiválóbb magyar költők – Benedek Elek, Zelk Zoltán – gyermekverseiből válogattak az alkotók. A 3-10 évesek életkori sajátosságait figyelembe véve élmény és érzelemgazdagságra, igényes értékközvetítésre törekedtek. A zene hatása olyan emberformáló erő, mely kihat az egész személyiségre. Az értékes zene fogékonnyá tesz a szép befogadására, formálja ízlésünket, magatartásunkat, a kisgyermek-kori élmények pedig meghatározóak emberi kapcsolatainkban. A néphagyomány ápolása, a közvetlen zenei és irodalmi élmény sajátos eszköz a világ megismerésében, mely későbbiekben is felkelti a kultúra iránti igényt – vallják az alkotók.

A sorozatot bemutató ma délelőtti sajtótájékoztatón jelen volt Debreczenyi János polgármester mellett Kőváry Péter, a Duna televízió főszerkesztője is, aki a mesék fontosságát emelte ki. Mint mondta, az egész föld lakosságát össze lehet kötni a mesékkel, mert olyan alapvető filozófiai és vallási tanácsokat tartalmaznak, amelyek minden egyes nép meséiben megtalálhatóak. Ilyen tanácsokat viszont csak kicsi gyermek korban kap az ember, s könnyen el is sajátítja azokat, mert a gyermek egészben látja a világot, mégpedig tisztán és egyértelműen. Ösztönösen érzi, mi a rossz és a jó, mi a szép és mi a csúnya. Ezt csak később keveri össze – tette hozzá Kőváry Péter. A gyermek önmagától azonosul a hőssel, a felnőtteknek viszont több lépcsőt meg kell mászniuk ahhoz, hogy rácsodálkozzanak arra: a mesebeli helyzet pont olyan, mint az élet maga. A szegénylegényből pedig azért lesz király – a boldogságot úgy találhatjuk meg – hogy legyőzi a hétfejű sárkányt – a mindennapi gondokat – és: önmagát. Mert saját hibáinkon túllépve, önmagunkat legyőzve érjük el céljainkat. Ezért kell a jövő nemzedéknek valódi értékeket közvetítenünk, hisz ők a legfontosabbak – zárta beszédét a Duna televízió főszerkesztője.          
Zatkalik-Peresztegi Virág
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.