Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 6. Ivett
Veszprém
22°C
2024. május 6. Ivett
Veszprém
22°C

Rámenős, avagy bekérdezős riporterek / „Az újságíró feladata, hogy a nap 24 órájában kutassa az igazságot!”

2008. április 7. 17:28
Mi az újságíró feladata, sőt mi több, kötelessége? Erre a kérdésre keresték a választ a nagy televíziós csatornák „bekérdezős” riporterei, teltházas közönség előtt, a Kamera Hungárián. Baló György, Havas Henrik, Krizsó Szilvia és Papp Gergely egyet értettek abban, miszerint a média legnagyobb hibája, hogy mára a politika szócsövévé vált, és rég nem azzal foglalkozik legtöbbet, ami a feladata lenne: hogy értéket közvetítsen és bemutassa a hétköznapi valóságot.


A vártnál nagyobb érdeklődéssel fogadta a veszprémi közönség az országos televíziók híres riportereit, éppen ezért az eredetileg kis kamaraterembe tervezett fórumot az aulában kellett megtartani. Miért e nagy tömeg, mikor szándékuk szerint „unalmas” műfajismereti kérdésekről akartak beszélni? – tették fel a kérdést Baló, Havas, Kriszó és Papp. Talán azért, mert ez alkalommal olyan riporterek, újságírók ültek szemtől szemben a közönséggel, akik szájából néha még a keserű valóság is édes tud lenni, mert kíméletlenül igaz. A műfajismereti óra így tulajdonképpen hamar át is váltott erkölcsi kérdések latolgatásába: mi is az írástudói felelősség, honnan hová tart a média, az újságírás?



Az előadók szerint a szakma átka, hogy rátelepedett a politika. Havas Henrik itt Umberto Ecot idézte, aki azt mondta: a legundorítóbb dolog a média és a politika összejátszása. A neves riporterek szerint ma a politikus az értékes riport alany, és a politikai műsorok kiszorítják a médiából azt, ami igazán lényeges lenne. Hol vannak az esélyegyenlőségi műsorok? Mikor foglalkozunk például a fogyatékkal élők problémáival? – tette fel a kérdést Krizsó Szilvia. Legfeljebb a délelőtti, vagy koradélutáni idősávban, alkalom adtán, amikor élő ember amúgy sem néz televíziót. Hihetetlen mértékben felpörgött a világ, és felpörgött ez a szakma is, hangzott el a fórumon. Ezért van, hogy bizonyos témákkal nem foglalkozunk eleget, mert nincs hely. Új szenzációk kellenek – vélekedett Baló György.

 

Hogyan kell, hogyan kellene viszonyulni a nézőkhöz? Azt kérdezzük, amit ő is kérdezne, ha ott ülne szemben az adott alannyal, avagy az a dolgunk, hogy megkérdezzük azt, ami a nézőnek talán eszébe sem jutott volna? A titok, hogy nem szabad túlbecsülni a néző tájékozottságát és alábecsülni az intelligenciáját, adta meg a választ Baló. Hatalmas mennyiségű információ áramlik felénk nap, mint nap. Akinek nem dolga, hogy ezeket pontról-pontról nyomon kövesse, sokszor elveszik köztük. Ugyanakkor, ha jól foglaljuk össze a kellő hátteret, a néző igen is meg fogja érteni, hogy miről beszélgetünk. Olyan szavakkal dobálózunk sokszor, mint például GDP … Vajon hány átlag néző tudja ennek a kifejezésnek a pontos jelentését, ha nem magyarázzuk el neki? Sokkal több háttérműsor, dokumentum jellegű anyag kellene, feltárni a valóságot, és a dolgok mélyére ásni, de túl kevés a közszolgálati jellegű műsorokra fordítható idő, hogy ezt teljesíteni tudnánk – mondták az előadók. 

Az újságírás egy életforma, vélekedett Havas Henrik. S az újságíró feladata, hogy a nap 24 órájában kutassa az igazságot. Ezért felháborító, ha egy politikus meg akarja mondani a riporternek, hogy mi az, amit megkérdezhet tőle, és mi az, amit nem, nehogy rossz színben tűnjön fel a nagynyilvánosság előtt, emlékezett egy stúdióbeszélgetésére Für Lajos, akkori honvédelmi miniszterrel. Havas elmondta, hogy aznap, amikor a politikus megérkezett hozzá a stúdióba, szinte minden újság címlapon hozta, hogy fegyvereket szállítottunk Horvátországba. (jugoszláv horvát konfliktus) Für Lajos kijelentette, ha Havas erről kérdezi, nem ül be vele stúdióba. Havas megkérdezte, élő egyenes adásban, a miniszter ezután egy évig nem adott interjút neki. Akkor hol van ilyenkor a felelősség? – kérdezte a riporter. Talán némiképp válasz a stílusát ért kritikákra, amikor azt mondja, mindent elvettek tőle, amit szeretett ebben a szakmában, mikor a stúdióba ültették. Egy újságíró adja vissza az események valós körülményeit, mindig legyen úton, legyen ott, ahol a néző, hallgató vagy olvasó nem tud, és úgy közvetítse a történéseket. De mivel a helyszíni közvetítés vagy akár a riporter utaztatása költséges dolog, és amúgy is a nézők kedvenc riportereik személyéhez kötődnek, sokkal egyszerűbb és költséghatékonyabb dolog beülni egy stúdióba és elbeszélgetni egymással.

Füssy Angéla
további cikkek
Megjelent az 500 millió forintos keretösszegű pályázat állatvédelmi civil szervezetek részére Megjelent az 500 millió forintos keretösszegű pályázat állatvédelmi civil szervezetek részére Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a mai napon megjelent az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteknek szóló 500 millió forintos keretösszegű pályázat kiírása. ma 16:31 Megújult a takácskerti sportpálya Megújult a takácskerti sportpálya Az Európa Kulturális Fővárosa év alatt rengeteg nagyszabású infrastrukturális beruházás történt Veszprémben, de a városrészek fejlődése nem állt meg, és a helyi közösségek töretlen erővel dolgoznak együtt továbbra is. Ahogy a Takácskert eddig elhanyagolt focipályának megújulása is ezt mutatja.   ma 15:56 Vajon kitől idézett a V-Busz? Vajon kitől idézett a V-Busz? „Hidd el, hogy képes vagy rá és félig már véghez is vitted.” Ez a mondat fogadja a V-Busz utazóközönségét a buszok kijelzőjén. Na, de kitől származik az idézet, ami az érettségiző diákoknak szól elsősorban? ma 10:00 Ki oldja meg a problémákat a Csolnoky Ferenc Kórházban? közélet Ki oldja meg a problémákat a Csolnoky Ferenc Kórházban? Szombat délelőtt a vármegyei Csolnoky Ferenc kórház bejárata előtt „Haldokló egészségügy - a Csolnoky Ferenc Kórház gazdátlan” címmel tartott sajtótájékoztatót Dr. Varga-Damm Andrea képviselőjelölt és Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő.   tegnap 17:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.