Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egyetemi hívő diákkör

2010. október 25. 4:01 // Forrás: Ormai Tibor
Cseh Erzsébetet, a Magyar Evangéliumi Keresztyén Diák Szövetség veszprémi vezetőjét kérdeztük a szövetség tevékenységéről.

– Mi a MEKDSZ, és milyen céllal jött létre?

– A Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség története Magyarországon a rendszerváltás előtti években kezdődött, amikor tiltott szervezetként működött, majd 1990 után hívő fiatalok hozták újra létre, ekkor már legálisan. A veszprémi diákkört 1995-ben olyan keresztény hívők alakították meg az egyetemen, akik közösen akarták gyakorolni hitüket. Célunk, hogy egyetemisták bibliaolvasással, imádsággal, dicsőítéssel aktívan élhessék meg a hitüket.

– Hogyan épül fel a szervezet, és milyen beállítottságú emberek járnak hozzátok?

– Az országszerte megtalálható szervezetek egy budapesti központi iroda segítségével működnek, ami csak háttérszerv, nincsenek közvetlenül alárendelve az egyes egyetemek. A világ összes szervezetét az IFES fogja össze, ahol önkéntesek is dolgoznak. Olyan egyetemisták járnak ide, akik hívők, érdeklődők, vagy csak nyitottak ilyen dolgokra. Sajátosság, hogy a világ olyan kérdéseiről tesznek itt fel kérdéseket, amelyeket az egyetemen nem lehet, vagy nem szokás szóba hozni, mint például az örökkévalóság, a halál utáni élet, a szeretet, az élet értelme, van-e Isten stb. Jellemző ránk az ökumenizmus, amely a MEKDSZ névből fakadóan is közös alapon, a Biblián nyugszik. Sokféle felekezetből járnak ide: reformátusok, evangélikusok, katolikusok, baptisták, pünkösdiek stb. Hangsúlyozzuk az egységet, de nem vallásos egyveleget akarunk létrehozni, hanem mindenki megtarthatja saját hitét, és ezen keresztül keressük a közös pontokat. Nem istentiszteleti alkalmakat, gyülekezeteket vagy új vallást szervezünk, hanem egy Bibliakört, ahol keressük Istent.

– Hogyan kerültél kapcsolatba a MEKDSZ-szel?

– 2007-ben kerestem a hasonló gondolkodású embereket, mert egyedül éreztem magam, kerestem a megértést, és a hívők társaságát. Ezután barátaimat is hívtam, akik eljöttek.

– Mikor és hol tartjátok az összejöveteleket?

– Minden héten kedden és szerdán 7 órától az egyetem B épület 2. emeletén, valamelyik teremben. A programok ugyanezen az emeleten a hirdetőtáblán olvashatók. Gyakran szoktunk együtt kirándulni, paintballozni, palacsinta partizni, de volt példa több napos bakonyi kirándulásra bográcsozással. Időnként közösen pizzázunk vagy sörözünk. Vannak ezeken kívül az egyemen is meghirdetett előadásaink: abortuszról, tudományról (például egy űrkutató is tartott előadást), hazaszeretetről, élménybeszámoló Izraelről, boszorkányságról, szexről. 2010 tavaszán megrendeztük a „Folyt. Köv. rendezvényt, ahol három napon keresztül koncertek, négy érzék színház, csendséta, keresztény teaház, előadások zajlottak, és viszonylag nagy érdeklődés volt irántuk. Felléptünk az egyetemi „Ki mit tud?”-on az ÖKÖR-ön, de adtunk már elő színdarabot a samáriai asszonyról, szerveztünk énekes produkciót is. Meghívott előadók is jártak nálunk, akik a házasságról, párkapcsolatról, pornóról tartottak előadást.

– Milyen programokat szerveztek a jövőben, és miért ajánlanád a MEKDSZ-t?

– Továbbra is szervezünk a már említett közös programokat. 2011 februárjában országos téli tábor lesz, amin átlagosan 500-an vesznek részt. Tavasszal újraindítunk több programsorozatot, és gondolkodunk a dunántúli diákkörök veszprémi regionális találkozójának megrendezésén is. Hogy miért jó hozzánk csatlakozni? Az érdeklődő olyan társaságot találhat itt, ahol a tagok nyitottak a lelki élet iránt, illetve azoknak is ajánlom, akik új, vidám társaságot keresnek. Nem forgatjuk ki az ember magánéletét, nem csak üres témákról van szó, tehát kellemes, vidám a csapat.

vehir.hu
további cikkek
Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. 2024. április 20. 14:15 Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.