Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

E-tananyagfejlesztés az egyetemen

2010. november 9. 4:00
A felsőoktatásban immár azonnali, frissített és könnyen elérhető tudásra van szükségük a hallgatóknak.

A „Tananyagfejlesztés és tartalomfejlesztés különös tekintettel a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai (MTMI) képzésekre” című pályázati konstrukció keretében indult a Pannon Egyetem (TÁMOP 4.1.2-08/1/A-2009-0021) Környezetmérnöki M.Sc projektje, amelynek célja a környezetmérnök M.Sc képzés tananyag- és tanfolyamfejlesztése, tananyaggá formálása a bolognai folyamatnak megfelelően. A projektet előadásokkal tarkított sajtótájékoztató keretén belül ismertette a Pannon Egyetem 2010. november 8-án.

A sajtótájékoztató első felszólalójaként dr. Rédey Ákos, a Pannon Egyetem rektora ismertette a konzorciumi partnerekkel közösen tervezett projekt főbb célkitűzéseit, várható eredményeit. A folyamatban a Pannon Egyetem mellett a Debreceni Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem, a soproni Nyugat-magyarországi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem, valamint a Szegedi Tudományegyetem vesz részt.

A környezetmérnöki M.Sc mesterszakos hallgatók ma már a XXI. század környezetvédelmi kihívásaira igyekeznek megoldásokat találni, hogy életkörülményeink a jövőben is biztosíthatók legyenek. Az egyre bővülő ismeretanyag, a tudástár folyamatos növekedése a hallgatók részéről egyre gyorsabb feldolgozást és szelektálást kíván meg. Erre kínál megoldást a Pannon Egyetem tananyagfejlesztési projektje, amelynek során a tudást digitalizálva, ingyenes hozzáféréssel teszik elérhetővé a hallgatók számára. A cél – fejtette ki a rektor – egy a környezetmérnöki képzéssel rendelkező felsőoktatási intézmények közötti belső hálózat létrehozása, amelyen keresztül a tananyag és az órák anyaga letölthetővé válik, az órák alatti jegyzetelést pedig kiváltja a technika.

Dr. Domokos Endre, a projekt szakmai vezetője a jövő felsőoktatási módszereiről tartott előadást. Rámutatott, hogy egyre inkább terjedőben van az internetes távoktatás, amelyet már a mesterképzésben is használnak. – A kitűzött feladat oktatási modulok összehangolása, és a tananyagok közötti kereszthivatkozási rendszer kidolgozása – fejtette ki az egyetemi adjunktus.

Dr. Fogarasi István egyetemi adjunktus az e-learningről, vagyis az elektronikus tanulásról tartott érdekes beszámolót. Előadásában elhangzott, hogy a felsőoktatásban immár azonnali, frissített és könnyen elérhető tudásra van szükségük a hallgatóknak. A hagyományos (azaz a nyomtatott könyvekből merített) tanulási modell már nem tartható, szükség van az e-learning által kínált technológiai támogatásra, amely tulajdonképpen ötvözi a hagyományos és a technológia által támogatott tananyagot, személyre (hallgatóra) szabva.

Janni Anikó
további cikkek
Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát. 2024. március 21. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.