Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Egy jó lépés

2011. január 28. 4:00
A nyílt napnak kiemelt jelentősége van, hiszen megvan a lehetőség, hogy az érdeklődők a legautentikusabb forrásból tájékozódjanak.

A középiskolai érettségire és a felvételire történő jelentkezéssel foglalkozó Ügy-kontrollunk negyedik részében a Pannon Egyetemet látogattuk meg, hogy megnézzük, egy intézmény hogyan készül fel a felvételi időszakára.

A Pannon Egyetem 6 képzési helyen, 5 karon, 41 alapszakon, 41 mesterszakon és 26 felsőfokú szakképzésen nyújt tanulási lehetőséget. Az intézmény a minőségi oktatás elkötelezettje, a régió szellemi központjaként működik, családias környezetet biztosít az itt tanulók számára, diákélete pezsgő és változatos – többek között ezzel várja a jelentkezőket a Pannon Egyetem. A középiskolai diákokat azonban meg kell találni, be kell mutatni nekik az egyetem kínálatát, amelyet a beiskoláztatási körúttal lehet a leghatékonyabban megtenni.

A beiskolázási kampány már november közepén megkezdődik az egyetemen, és egészen február 15-ig tart, amely során egyetemi dolgozók, oktatók és hallgatók látogatnak el a város, a megye és a régió középiskoláiba. A kampány szerves része a nyílt nap is, melyet január 26-án tartottak az intézményben.

− A nyílt nap kiegészítő információforrás, hiszen minden lényeges információ megtalálható egyetemünk honlapján – számolt be róla dr. Kristóf János rektorhelyettes. – Ez az elektronikus információáradat azonban rendkívül személytelen. A nyílt napnak kiemelt jelentősége van, hiszen megvan a lehetőség, hogy az érdeklődők beszéljenek a szakvezetőkkel, és a legautentikusabb forrásból kapjanak tájékoztatást, valamint megismerhetik az intézmény hangulatát is. Nem elhanyagolható az sem, hogy az egyetem az ország egyik legszebb vidékén található, valamennyi kampuszunkat tekintve.

A Gazdaságtudományi Karra jár a hallgatók 42 százaléka, a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karon pedig 20 százalékuk tanul, ezt követi a Mérnöki Kar, a Georgikon Kar, majd a Műszaki Informatikai Kar. A rektorhelyettes beszámolt róla, hogy a hallgatói létszám karok közötti megoszlása nagyjából lefedi az országos arányokat.

− Bár gazdasági területen túlképzés van, a jó szakember mindig keresett, így gazdászaink jól el tudnak helyezkedni. Az ország gazdasági igénye alapján leginkább a műszaki képzésekre van szükség, itt jóval kevesebb a hallgató, mint amennyire később a piac igényt tartana. Ahhoz azonban, hogy a műszaki képzések népszerűbbek legyenek, a diszciplínákat kellene megszerettetni a diákokkal már a középiskolában. A munkaerőpiac véleménye szerint nem jó mérnökből van kevés, hanem egyáltalán mérnökből – fogalmazott a rektorhelyettes.

– Az ember azt szereti tanulni, amit szívvel lélekkel tud csinálni. Fontos, hogy egy 18 éves fiatal érezze, mi szeretne lenni, hogy legyen jövőképe. A választásnál merjenek nagyot álmodni. Nagyon jó, hogy egyetemünkön felnőttképzéseket is kínálunk, de fontos, hogy a hallgató lássa: tanulmányait akár a legmagasabb szintig is folytathatja nálunk. Mikor rákapott egy terület ízére, folytathatja alapszakon, majd mesterszakon, és később akár PhD képzésen is. Intézményünk szinte valamennyi szak valamennyi képzési szintjét lefedi, nincsen zsákutcaképzésünk – számolt be dr. Nagyné dr. Stribl Tünde, a Pannon Egyetem oktatási igazgatója.

– A beiskoláztatási kampányt már az óvodában el kell kezdeni. Mi mindig a szívünket tesszük ki a diákok elé, pedig elmondhatnánk géphangon is egy begyakorolt szöveget. Bár a középiskolások megveszik a vastag továbbtanulási könyvet, amiben rengeteg adat megtalálható az intézményekről, az mégis személytelen marad. Biztatjuk őket, hogy szüleikkel jöjjenek el egy-egy nyílt napra, hiszen őket is meg kell győzni. Egy nagy egyetemen nagyon könnyen elvesznek a diákok, mi nagy figyelmet fordítunk a családias légkör fenntartására. Mindenkivel törődünk, ezt érzik is a hallgatóink. Legfontosabb célunk, hogy a fiatal megtalálja a helyét, megtalálja azt a képzést, amitől igazán csillogni fog a szeme – mondta az oktatási igazgató.

Janni Anikó
további cikkek
Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát. 2024. március 21. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.