2018. február 19., hétfő
Zsuzsanna névnap
Instant
Az a lényeg, hogy szeressenek itt élni
A csopaki polgármesteri hivatal előtt, a szépen kiépített parkolók mögött tíz szőlőtőke tűnik fel az érkezőnek, rajta ősz-végi szőlőfürt-maradványok. Közelebb érve a kis fatáblákon sorakozó nevekből látszik, hogy régi magyar szőlőfajták izgalmas bemutatóhelye ez. Ambrus Tibor polgármester, bár negyedik ciklusát tapossa, megőrizte vállalkozói mentalitását: bármibe belefog, hogy Csopakot még rendezettebbé, barátságosabbá és még élhetőbbé tegye. Személyesen parkosít, olykor békít a polgárok vitás kérdéseiben, de még borászkodni is megtanult, hátha Csopak élén szükség lenne rá.
Bor, Balaton, mediterráneum
Rézkori leletek tanúskodnak arról, hogy Csopak területe már az őskorban lakott volt. Később a rómaiak szőlő- és borkultúrája virágzott e vidéken – ahogy azt a feltárt pince- és villaépületek maradványai bizonyítják –, majd honfoglaló őseink folytatták a szőlőművelést és borászatot.
A fejlődés iránya a borászati turizmus
A főúttól nem kell messze menni, hogy az ember rácsodálkozzon a csopaki dűlőkre. Ahogy kiszállok az autóból, megcsap az ősz reggeli hűvös; a völgy fölött lebegő látványos ködpárát máris oldani kezd a szikrázó napsütés. Jásdi István személyesen nyit kaput, egy pohár rizlinggel és hellyel kínál a gangon. Amíg bort és bodzaszörpöt tölt, sóhajtva dőlök hátra, nyugtázva, hogy a festői látványtól máris teljes a napom.
Még több cikk
Nyugdíjas farsang Veszprémben
Villáminterjú Szelle Dáviddal a Bűn és bűnhődés előadás kapcsán
VESZPRÉMI PROGRAMOK