Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
17°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
17°C

Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja

2024. április 30. 22:23 // Forrás: Borítókép: Szegedi Kortárs Balett
Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal.

Vándorfi László színházigazgató a rendezvény sajtótájékoztatóján elmondta, az utóbbi három év alapvető változást hozott a fesztivál életébe: villámgyorsan megjelent a nemzetközi fesztiválpiacon, és míg a korábbi években úgy kellett megkeresni és meghívni a jó nevű hazai és külföldi együtteseket, ma már az együttesek érdeklődnek náluk, hogy felléphetnek-e Veszprémben. Ez érződött már tavalyelőtt is, a 2023-as EKF évben pedig különösen, amikor egyébként a fesztivál történetének leghosszabb eseménysorozata zajlott egy héten keresztül 30 különböző programmal.

Idén egy kicsit rövidebb lesz a rendezvény, öt napos, izgalmas néznivaló azonban így is bőven akad a magyar és külföldi társulatok, illetve nemzetközi koprodukciók révén. A szervezők régóta odafigyelnek arra, hogy minden korosztályhoz szóljanak, illetve olyan előadásokat láthasson a közönség, amelyek egyszerre képviselik a magas kultúrát, mégis szórakoztatóak és jól érthetőek, illetve még inkább átérezhetőek – tudtuk meg Horváth Csaba művészeti vezetőtől. Éppen ezért a nyitónapon a Góbi Rita Társulat ismét egy gyerekelőadással készül, elsősorban a 2-5 éves korosztálynak, a produkciók közül pedig többen is megjelenik a humor, az abszurd műfaja. Ezek közé tartozik Kovács Gerzson Péter és a TranzDanz Hermész című darabja és Fehér Ferenc DISCO BOYS című koreográfiája is.

A megnyitón immár a hagyományoknak megfelelően a Szegedi Kortárs Balett lép fel, akik ezúttal a Petőfi verseit alapul vevő Lánglelkű című friss előadásukkal érkeznek. Emellett itt lesz többek között a Gagary Dance Company és a Közép-Európa Táncszínház is, a külföldi előadók közül pedig semmiképpen sem érdemes kihagyni a belga Compagnie Mossoux-Bonté együttes kortárs táncot és bábszínházat elegyítő női szólóját.

Aki szereti keverni a műfajokat, annak jó hír, hogy idén két táncos filmvetítés is lesz: Carlos Saura Iberiája a kortárs flamenco világába vezet be, míg Philippe Béziat Les Indes Galantes című dokumentumfilmje egy különleges, a városi utcai táncok műfajára megkomponált opera-balett elkészültét mutatja be.

A rendezvény idén is Veszprém Megyei Jogú Város támogatásával valósul meg, immár a város kiemelt fesztiváljaként. E támogatás nélkül talán nem is valósulhatna meg az esemény, aminek kapcsán Porga Gyula polgármester úgy fogalmazott, az Európa Kulturális Fővárosa cím egyik fontos missziója volt egyrészt a magyar kortárs művészet segítése, másrészt a már meglévő fesztiválok megerősítése, az előttünk álló időszak pedig várhatóan azt is megmutatja, tud-e még tovább erősödni a fesztivál.lán

A rendezvény teljes programja ide kattintva érhető el.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. ma 11:10 Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. 2024. május 16. 22:15 Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. 2024. május 16. 14:40 Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Milyen nyomokból tudnak egy-egy várostrom menetére, vagy egyáltalán megtörténtére következtetni a régészek? Nagy Szabolcs Balázs régész erről tartott előadást a Laczkó Dezső Múzeum szabadegyetemi sorozatának részeként kedden. tegnap 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.