Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Meccsről meccsre fejlődnek

2011. július 28. 18:24
Augusztus 5-én a Fradi ellen mutatkozik be a nagyközönség előtt az 1. Futsal Club Veszprém. A keret kialakításáról és a szakmai munkáról Németh Gábor vezetőedzőt kérdeztük.

Mint arról korábban beszámoltunk, 1. Futsal Club Veszprém néven új sportegyesület alakult városunkban, amely Németh Gábor vezetőedző és Tóth Gábor szakmai igazgató irányítása mellett készül az NB II-es debütálásra.

Németh Gábor neve ismerősen cseng a veszprémi sportbarátoknak. A nagypályás labdarúgástól idén visszavonuló hátvéd végigjárta a ranglétrát a nagypályás együttesnél, ott volt a Veszprém FC megalakulásánál is, amelyet a megyei másodosztálytól egészen az NB III-ig segített a pályán. Korábban a másodosztályban játszott Balatonfüreden és a megyeszékhelyen is, az elmúlt esztendőben pedig Felsőörsön vezetett le, ahol a helyi ifi csapat élén az edzősködésbe is belekóstolt. A D-licenccel rendelkező szakember kispályán az egykor sikert sikerre halmozó Tarexban pallérozódot, aki saját bevallása szerint most ismerkedik a futsallal.

– Hogyan került kapcsolatba az egyesület vezetőivel? – kérdeztük Nagy Gábort.
Rajki Tamás ügyvezető az ősszel megkeresett, aki akkoriban még elsősorban játékosként számított rám. Tóth Gábor azonban egyedül nem vállalta a feladatot, így lettem én a vezetőedző, Gábor pedig a szakmai igazgató. A csapat szervezését már januárban elkezdtük. Ez idő alatt olyan játékosok is képbe kerültek, akikre számítottam volna, ám nagypályás elfoglaltságuk miatt nem tudtak csatlakozni hozzánk. Még mindig kérdéses néhány jelölt sorsa, ám mostanra nagyjából véglegesnek tekinthető a keret. A futsal számomra is új kihívás, amelyet még tanulnom kell. Kaptam tehát egy lehetőséget, amellyel élni szeretnék.

– Terveik szerint hogyan alakul a munkamegosztás?
– Gáborral baráti viszonyban vagyunk, nagyon régóta ismerjük egymást. Kollégám koránál fogva is jóval nagyobb szakmai tapasztalattal bír nálam. A megállapodás értelmében heti egy alkalommal csatlakozik hozzánk edzést tartani, irányítja a felkészülést és segít összeállítani az edzésprogramot is. Természetesen ha ideje engedi, a meccseinkre is eljön, hogy tapasztalatával segítse a munkánkat.

– Ha a szükség úgy hozzá, játékosként is segít a gárdán?
– Arra hajlok, hogy ha lehet, akkor ne játsszak, de én is edzésben vagyok, s ha a kényszer (sérülések, hiányzások esetén) rávisz bennünket, akkor a játékba is beszállok. Azonban véleményem szerint az az „egészséges”, hogyha a padról irányíthatom a társaságot.

– Hol tart az együttes a felkészülésben?
– Június elején kezdtük el az edzéseket, azóta már volt három felkészülési meccsünk, amelyek mindegyikén láttam a fejlődést. A látottak alapján tehát azt szűrtem le, hogy jó úton haladunk. Egy teljesen új brigádot kell építeni egy teljesen új sportágban. Nehéz átállni nagy és kispályáról futsalra, amely taktikailag is egész más felkészültséget igényel.

– Megítélése szerint mennyi idő lehet, amíg belerázódnak a bajnokságba?
– Decemberben lesz vége az őszi idénynek, véleményem szerint akkor már világosan fogjuk látni, hogy mire képes a csapat. Egyelőre nem ismerjük a versenykiírást. A hírek szerint az is elképzelhető, hogy nem két, hanem három csoport lesz a második vonalban. Nem ismerem az NB II-es mezőnyt. A Szombathelyi Haladással játszottunk két edzőmeccset, akik a látottak alapján úgy ítélték meg, hogy a bajnokság első felében végezhetünk. Az első évet gyakorlatilag a tanulásnak szánjuk, jövőre pedig konkrét célokat is megfogalmazhatunk. Természetesen amit lehet, már idén szeretnénk kihozni magunkból, az azonban egy-két évbe telik, amíg igazán ütőképes csapatunk lehet. A fejlődés persze addig sem állhat meg, hiszen mindig lehet tanulni.

A tervezett keret
Kapusok: Jónás Áron, Kasza Viktor.
Mezőnyjátékosok: Bényi Kálmán, Csejtei János, Jakab László, Korcsmár István, Osvald Ádám, Pálfi Róbert, Szabadfi Péter, Tar Tamás, Vas Ferenc, Vető Balázs, Wéber Balázs, Wingelmann Tamás, Weisz Zoltán.

– Melyek voltak az elsődleges szempontok a keret kialakításánál?
– A régi Tarexból próbáltam a tagokat összeverbuválni, mert tudom, hogy ők alkalmasak erre a feladatra. Jól ismerem a veszprémi kis- és a megyei nagypályás csapatokat, így több helyről is voltak kiszemeltjeink. Az elsődleges szempont a gyorsaság, dinamika, szerelőkészség, az egy-egy elleni játék, a taktikai érettség volt. Ez a sport nagy fegyelmezettséget követel, pontosan be kell tartani a taktikai utasításokat. Emellett a vezetőségnek is voltak arra vonatkozó kérései, hogy olyan fiatalokat is állítsunk csatasorba, akik a jövőt képviselik.

– Mi az, amit minden körülmények között elvár a tanítványaitól?
– A legfontosabb számomra a labdarúgás iránti alázat, a győzni akarás minden áron. Felszabadult légkört szeretnénk kialakítani az együttesénél a szabályok betartásával. Próbálom mindenkiből a legtöbbet kihozni, s ha ez megtörténik, nagy baj már nem érhet minket.

Az 1. Futsal Club Veszprém nyíltnap keretében augusztus 5-én mutatkozik be a nagyközönség előtt a futsal élvonalban bronzérmes Ferencváros ellen. Az eseményről hamarosan további részleteket is közlünk portálunkon.

Zatkalik Dávid
Kovács Bálint
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.