Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

534 millió forint kifizetéséről döntöttek

2011. szeptember 5. 12:51 // Forrás: MTI
A Magyar Kármentő Alapba a befizetett több mint kétmilliárd forint pénzadományból eddig 534 millió forint kifizetéséről döntöttek.

Ezt a pénzt a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófában érintett Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely önkormányzatai kapják - közölte az alapot irányító bizottság elnöke hétfőn az MTI-vel.

Lasztovicza Jenő tájékoztatása szerint a kármentő bizottság eddig 26 határozatot hozott, amelyekkel az ajkai térség településeinek beruházási terveit 534 millió forinttal támogatták. Devecser 352 millió, Kolontár 155 millió, Somlóvásárhely 27 millió forint támogatásban részesült, ebből 275 milliót utaltak át eddig az önkormányzatoknak. Hozzátette: a támogatások elbírálása folyamatos, a kormány által létrehozott pénzügyi alap forrásaiból a gazdasági megújulást ösztönző közösségi beruházások indulnak.
Az alapban kamatokkal együtt 2 milliárd 100 millió forint gyűlt össze, ebből a további kamatozás érdekében október 3-ig egymilliárd forintot, szeptember 6-ig 500 millió, szeptember 8-ig százmillió forintot kötöttek le - közölte Lasztovicza Jenő.

Emlékeztetett, hogy a már kifizetett összegekből támogatták a többi között a katasztrófában veszteségeket szenvedett vállalkozásokat, kifizették az otthonukat elveszítő családok átmeneti albérletének költségeit, hozzájárultak a devecseri rendőrőrs megépüléséhez. A települések szükségleteinek megfelelően orvosi rendelő, szolgálati lakások, iskolai sportpálya, sportöltöző, focipálya építését, illetve tanösvény és szennyvízcsatorna kiépítését finanszírozzák.

A vörösiszap-katasztrófa károsultjainak támogatására létrehozott alap legfőbb irányító szerve a kármentő bizottság. Tagjai - elnökként - Lasztovicza Jenő, a védelmi bizottság elnöke, Imre László, a Veszprém megyei önkormányzat főjegyzője, Ékes József, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Tollár Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese, Kullmann Ádám, a Budapesti Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány tanácsadója, illetve a három érintett település - Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely - polgármestere. Az alap a kormányrendelet szerint 2012. december 31-ig működik. A bizottság döntéseit háromtagú felügyelőbizottság ellenőrzi, az adományok elosztásáról szóló döntéseket a www.karmentobizottsag.vpmegye.hu oldalon teszik közzé.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét, mintegy százhúszan kerültek kórházba, több száz ház vált lakhatatlanná. Az anyagi károkat több tízmilliárd forintra becsülik, a katasztrófa utáni helyreállításra és újjáépítésre az állam eddig több mint 30 milliárd forintot költött.

vehir.hu
további cikkek
Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. ma 10:19 A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.