2022. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Közéleti est – kérdések és válaszok

2011. október 1. 13:23
Kormányzati és várospolitikáról, gasztronómiáról, bankok szerepéről beszélgettek a Heti Válasz estjének vendégei.

A tíz éves fennállását ünneplő Heti Válasz veszprémi közéleti estjének főszereplői dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, Porga Gyula polgármester és Hamecz István közgazdászok voltak. Mi másról is beszélgethettek volna Borókai Gábor lapigazgató-főszerkesztő segítségével, mint a politikáról. A kormányzat, a város és a gazdaság érdekeinek bemutatása, a különböző helyzetekből fakadó vélemények kerültek egymás mellé, és ez adta a program érdekességét, súlyát.

Természetesen nem lehetett mással kezdeni, mint a nap aktualitásával, a költségvetéssel. Dr. Navracsics Tibor kihangsúlyozta – jövőre egyetlen ágazat sem gazdálkodik kevesebből, mint idén. Ehhez azonban szükség van az uniós források bevonására, azok hatékonyabb, gyorsabb felhasználására. 2012 a nagy ellátórendszerek átalakításának éve lesz. Változások lesznek az egészségügyben, oktatásban, közigazgatásban egyaránt.

– Veszprém viszonylag jó helyzetben van, hiszen Zalaegerszeggel és Békéscsabával együtt 10 milliárd forint alatt van az adósságállománya. Ez egy jó kiindulópont a jelenlegei helyzetben. De ennek ellenére sem szabad tétlenkednünk, ezért racionalizáltuk az intézményrendszerünket. Az önkormányzatok legnagyobb problémája az, hogy az elmúlt években rendkívül sok feladatot kaptak, melyekhez az akkori vezetés nem biztosított forrásokat. Mostani kormányzattal kialakult jó és hatékony párbeszédnek biztos lesz eredménye, és feloldják ezt a problémát – fejezte ki óhaját Porga Gyula.

Hamecz István érthetően és keményen fogalmazott. Szerinte a legfontosabb tényező, hogy az elemzők a nyugati gazdaságok recessziójával számolnak jövőre, ez pedig hatással lesz ránk is, s ez nem a kormányon múlik, hanem a német és a nemzetközi piac van ránk döntő hatással.

A mostani bizonytalan gazdasági helyzetben hidegvérrel kell gondolkodni, és hitelesnek kell lenni – mondta a miniszter. Veszprém polgármestere szerint a város a környékbeli településekkel – Várpalotával, Balatonfüreddel, Balatonalmádival, Tihannyal – együtt a Balatoni Korona bevezetésével próbál reagálni erre a helyzetre. Ezzel akarja élénkíteni a helyi vállalkozásokat, itt tartani a pénzt.

Az est hátralevő részében szó volt az eladósodásról, az uniós pályázatok gyorsításáról, a külföldi tulajdonú bankok szerepéről, reakciójáról. Beszélgetés végére tisztán látható volt, hogy a politikának nem csak a gazdaság érdekeit, elképzeléseit, hanem a szavazók, választok kívánalmait, elvárásait is figyelembe kell venni egy-egy döntés meghozatala során.
 


Heti Válasz

A közéleti program szervezője hazánk egyik meghatározó heti magazinjának kiadója volt. Tíz évvel ezelőtt induló Heti Válasz mára elismert jobboldali orgánuma lett. Sőt egy kicsit több is, hiszen nem csak az előbb említett magazint adja ki, hanem több más lapot is, köztük a Magyar Konyhát. Nagyon nagy szerepet szánnak a digitalizált oldalaknak, ezért elindították a Heti Válasz netes oldalát, melyet naponta több tízezren keresnek fel. Újdonságot jelent a Digital Stand, ami egyfajta virtuális lapkereskedés. Továbbra is sikeres a kiadó oktatási tevékenysége is.

A Heti Válasz több mint egy újság. Mára egy cégcsoport lett belőle.


Pethő Imre
Kovács Bálint

További cikkek

Még magasabb szintű képviseletet kap az állatvédelem Ovádival
Még magasabb szintű képviseletet kap az állatvédelem Ovádival
Kormánybiztossá nevezték ki Ovádi Pétert, aki korábbi miniszteri biztosi feladatai után még magasabb szinten képviselheti a jövőben is az állatvédelmet.
Tízemeletnyi állványrendszert építettek
Tízemeletnyi állványrendszert építettek
Elkészült az állványrendszer a vár alatti sportpályánál, ami a várnegyed megújításában játszik majd szerepet.
Csak magyar rendszámú autóval lehet olcsón tankolni
Csak magyar rendszámú autóval lehet olcsón tankolni
Az ukrajnai háború okozta nehéz gazdasági helyzet következményeinek csökkentéséért több intézkedésről is döntött a kormány.
Növekvő gyermekszám és fejlődő infrastruktúra a veszprémi falvak iskoláiban
Növekvő gyermekszám és fejlődő infrastruktúra a veszprémi falvak iskoláiban
Dudaron, Nagyesztergáron, Szentkirályszabadján a helyi általános iskolák tornatermeit újították fel, Ősiben pedig tantermet modernizáltak az elmúlt időszakban. Minderre a Magyar Falu Program támogatásai révén volt lehetősége a tankerületnek, amelynek van olyan intézménye, ahol az utóbbi 5 évben megduplázódott a gyermeklétszám.
Egy újabb veszprémi tűzfal kap egyedi festést hamarosan
Egy újabb veszprémi tűzfal kap egyedi festést hamarosan
Egy évvel a Halle utcai akció után, idén ismét meghirdették a Westprememuralt, ezúttal a Munkácsy utca egyik 10 emeletes társasházának tűzfala lesz Mentha "festővászna".