Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Közéleti est – kérdések és válaszok

2011. október 1. 13:23
Kormányzati és várospolitikáról, gasztronómiáról, bankok szerepéről beszélgettek a Heti Válasz estjének vendégei.

A tíz éves fennállását ünneplő Heti Válasz veszprémi közéleti estjének főszereplői dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, Porga Gyula polgármester és Hamecz István közgazdászok voltak. Mi másról is beszélgethettek volna Borókai Gábor lapigazgató-főszerkesztő segítségével, mint a politikáról. A kormányzat, a város és a gazdaság érdekeinek bemutatása, a különböző helyzetekből fakadó vélemények kerültek egymás mellé, és ez adta a program érdekességét, súlyát.

Természetesen nem lehetett mással kezdeni, mint a nap aktualitásával, a költségvetéssel. Dr. Navracsics Tibor kihangsúlyozta – jövőre egyetlen ágazat sem gazdálkodik kevesebből, mint idén. Ehhez azonban szükség van az uniós források bevonására, azok hatékonyabb, gyorsabb felhasználására. 2012 a nagy ellátórendszerek átalakításának éve lesz. Változások lesznek az egészségügyben, oktatásban, közigazgatásban egyaránt.

– Veszprém viszonylag jó helyzetben van, hiszen Zalaegerszeggel és Békéscsabával együtt 10 milliárd forint alatt van az adósságállománya. Ez egy jó kiindulópont a jelenlegei helyzetben. De ennek ellenére sem szabad tétlenkednünk, ezért racionalizáltuk az intézményrendszerünket. Az önkormányzatok legnagyobb problémája az, hogy az elmúlt években rendkívül sok feladatot kaptak, melyekhez az akkori vezetés nem biztosított forrásokat. Mostani kormányzattal kialakult jó és hatékony párbeszédnek biztos lesz eredménye, és feloldják ezt a problémát – fejezte ki óhaját Porga Gyula.

Hamecz István érthetően és keményen fogalmazott. Szerinte a legfontosabb tényező, hogy az elemzők a nyugati gazdaságok recessziójával számolnak jövőre, ez pedig hatással lesz ránk is, s ez nem a kormányon múlik, hanem a német és a nemzetközi piac van ránk döntő hatással.

A mostani bizonytalan gazdasági helyzetben hidegvérrel kell gondolkodni, és hitelesnek kell lenni – mondta a miniszter. Veszprém polgármestere szerint a város a környékbeli településekkel – Várpalotával, Balatonfüreddel, Balatonalmádival, Tihannyal – együtt a Balatoni Korona bevezetésével próbál reagálni erre a helyzetre. Ezzel akarja élénkíteni a helyi vállalkozásokat, itt tartani a pénzt.

Az est hátralevő részében szó volt az eladósodásról, az uniós pályázatok gyorsításáról, a külföldi tulajdonú bankok szerepéről, reakciójáról. Beszélgetés végére tisztán látható volt, hogy a politikának nem csak a gazdaság érdekeit, elképzeléseit, hanem a szavazók, választok kívánalmait, elvárásait is figyelembe kell venni egy-egy döntés meghozatala során.
 


Heti Válasz

A közéleti program szervezője hazánk egyik meghatározó heti magazinjának kiadója volt. Tíz évvel ezelőtt induló Heti Válasz mára elismert jobboldali orgánuma lett. Sőt egy kicsit több is, hiszen nem csak az előbb említett magazint adja ki, hanem több más lapot is, köztük a Magyar Konyhát. Nagyon nagy szerepet szánnak a digitalizált oldalaknak, ezért elindították a Heti Válasz netes oldalát, melyet naponta több tízezren keresnek fel. Újdonságot jelent a Digital Stand, ami egyfajta virtuális lapkereskedés. Továbbra is sikeres a kiadó oktatási tevékenysége is.

A Heti Válasz több mint egy újság. Mára egy cégcsoport lett belőle.


Pethő Imre
Kovács Bálint
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.