2022. június 26.
//
János névnap

Hősökből sosem elég

2012. február 25. 17:21
A Fidelitas veszprémi csoportja megemlékezést tartott február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján a Brusznyai-emlékműnél.

Az ünnepséget Hatás Andrea színésznő kulturális műsora foglalta keretbe, majd dr. Mihalovics Péter köszöntötte a jelenlévőket. A miniszteri biztos beszédében kiemelte, hogy nyolc esztendeje minden évben közösen emlékeznek a kommunizmus áldozataira ezen a napon.

– Azon szerencsés nemzedék tagjai vagyunk, akik soha nem szembesültek a kommunizmus valódi arcával, és akik kimondhatják, amire gondolnak. Tudni kell élni a Brusznyai Árpád és társai által kivívott szabadsággal és lehetőséggel – fogalmazott dr. Mihalovics Péter, majd hozzátette: „felelősségünk emlékezni a hősökre.”

Dr. Rétvári Bence országgyűlési képviselő megemlékezésében az emléknap történetét elevenítette fel, miszerint 1947-ben ekkor hurcolták el Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. Ugyanakkor elmondta: Magyarország történelmében nem találunk olyan napot, amit ne lehetne erre a célra felhasználni.

– Ha az áldozatokra emlékezünk, beszélni kell arról a magyar társadalomról is, melyben a kommunizmus negyven éve kiölte a szerves fejlődést. Erősebbek lennénk, ha sokkal több ember merne hinni és vállalkozni. Ez az emléknap arra hívja fel a figyelmet, hogy a kommunizmus ne ismétlődhessen meg még egyszer – mondta Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Zárásul dr. Rétvári Bence hozzátette: sokan nem értékelik eléggé azt a szabadságot, melyért valamikor számos ember az életét áldozta fel.

Az ünnepség a megemlékezés mécseseinek elhelyezésével ért véget.

Balassa Gergő

További cikkek

Közösen ünnepeltek az ösküiek Ösbő vezér napján
Közösen ünnepeltek az ösküiek Ösbő vezér napján
Ismét megrendezték Öskü hagyományos közösségi ünnepét, az Ösbő vezér napokat. Pénteken és szombaton a helyiek produkciója mellett koncertekkel is készültek a szervezők.
Amikor a műanyagból hulladék lesz, ott is kezdődhet a művészet
Amikor a műanyagból hulladék lesz, ott is kezdődhet a művészet
"Tiszta Balaton, tiszta művészet" címmel rajtolt el idén is a HybridCycle fenntarthatóságot és újrahasznosítást hirdető kezdeményezése. Ezúttal Balatonakarattyán a Nekem a Balaton nevű bisztróban tartották a 2022-es projektnyitót, ahol látványos kupakgyűjtő akcióval, gyerekeknek szóló kreatív újrahasznosító workshoppal is készültek, valamint bemutatták azt a hajót, aminek idén még nagy jelentősége lesz a projekt sikerességében.
Mit lehetne kezdeni a belvárosi prérivel?
Mit lehetne kezdeni a belvárosi prérivel?
A Balaton bútorgyár egykori területe évek óta üresen áll a belvárosban. Az önkormányzat rövid távon parkolóként és rendezvényhelyszínként használná a 2023-as ünnepi évben, az ezt követő időszak fejlesztési tervei pedig még formálódnak. 2020-ban Szabó Bence akkori végzős építész hallgató diplomamunkájában felvázolt egy koncepciót.
Maximum 50 liter tankolható hatósági áron a Mol töltőállomásain
Maximum 50 liter tankolható hatósági áron a Mol töltőállomásain
A vásárlók kiszolgálásának biztosításával és a töltőállomások zavartalan működésével indokolja a Mol, hogy péntektől normál kútoszlopon a járművekbe hatósági áron maximum 50 litert lehet egyszerre tankolni az eddigi 100 liter helyett.
Könnyebb eljutni a Tihanyi-félszigetre közösségi közlekedéssel
Könnyebb eljutni a Tihanyi-félszigetre közösségi közlekedéssel
Mostantól a közösségi közlekedéssel érkezők könnyebben eljuthatnak a Tihanyi-félszigetre az ország számos pontjáról, továbbá ezentúl a Balatonfüred és Tihany között közlekedő autóbuszjáratok a Tihanybusz nevet és logót viselik - közölte a MÁV-Volán-csoport.