A Csalán Egyesület ez év áprilisában a környezet- és egészségtudatos életmód népszerűsítése érdekében „Még mindig tele a polc?” címmel receptversenyt hirdetett. A felhívásra olyan receptekkel lehetett jelentkezni, amelyek egyik fő hozzávalója házilag eltett finomság.

A versenyre 21 nagyon színvonalas pályamű érkezett. A szakértői zsűri döntése alapján a fődíjat, a 25 literes zománcos fazekat a 2012. május 10-én tartott díjátadón, a veszprémi Oliva Étteremben Madarászné Kajdacsy Ágnes a „medvehagymás erdei gomba leves” recept megalkotója vehette át. A receptek megtekinthetők a Csalán Egyesület honlapján a http://csalan.hu/mit-teszunk/okovasar/recepttar oldalon.
– Élelmiszereink sokszor messzi országokból érkeznek, beszerzéseink során nem mindig szempont az, hogy helyi termékeket vegyünk, idényalapanyagokból főzzünk, hogy ne fogyasszunk előre elkészített, félkész, fagyasztóból mikróval melegített ételt. Különösen télen jellemző ez a fogyasztás, hiszen itthon nincsenek friss zöldségek, gyümölcsök a piacon. Ha azonban a bőség idején – környezetbarát módon – elteszed a gyümölcsöket, zöldségeket, azokat az ínségesebb téli időszakban érdekes, változatos ételek elkészítésére használhatod. Újfajta ízeket varázsolhatsz a lezárt befőttesüvegek tartalmából, legyen ez barackkompót, lecsó, zöldbab, vagy valamely aszalvány – nyilatkozta Poór Balázs táplálkozási szakértő, a receptverseny zsűrijének tagja.

Ezért hirdette meg a Csalán Egyesület „Még mindig tele a polc?” receptversenyét, melyre olyan receptekkel lehetett jelentkezni, amelyek egyik fő hozzávalója üvegekben házilag eltett finomság. Mivel fontosnak tartják az egészség megőrzését, kérték, hogy a nevezők a receptekben lehetőség szerint kerüljék az ízfokozók, aromák, ételszínezékek és a cukor használatát, helyettük helyi, természetes hozzávalók szerepeljenek.
A felhívásra 21 nagyon színvonalas pályamű érkezett, melyeket szakértői zsűri értékelt. A zsűri tagjai – Tornyos Balázs, az Oliva étterem mesterszakácsa, Poór Balázs táplálkozási szakértő és a Csalán Egyesület két főmunkatársa, Kiss Renáta és Győri Judit – az értékelés során figyelembe vették a receptek érthetőségét, kreativitását, kivitelezhetőségét, valamint hogy a receptben mennyire jelentős az eltett és a helyi hozzávalók aránya. Szintén fontos szempont volt az is, hogy az elkészített étel mennyire egészséges.

A zsűri döntése alapján a fődíjat, a 25 literes zománcos fazekat Madarászné Kajdacsy Ágnes vihette haza a „medvehagymás erdei gomba leves” receptért, a második díj, a zománcos gyümölcsmosó tulajdonosa pedig Hajós Ágnes lett a „csülkös zöldséges ragu paprikás-petrezselymes galuskával” különlegesség beküldésével. A harmadik helyen holtversenyben a „zserbótallér” megalkotója és Dányi Dániel a „medvehagymás pizza” beküldője végeztek, az ő ajándékuk 1-1 kötény. A közönségdíjat az egyébként is második helyet elért recept beküldője, Hajós Ágnes nyerte, az ő „csülkös zöldséges ragu paprikás-petrezselymes galuskával” receptjét osztották meg legtöbben a facebook-on. Ezek mellett minden, a díjátadón résztvevő nevező befőző matricát és fakanalat kapott ajándékba.
– Nagyon köszönjük a nevezőknek, hogy ilyen sok különleges egészség- és környezettudatos recepttel leptek meg bennünket. A Csalán Egyesület mindent megtesz azért, hogy ezek a receptek minél több emberhez eljussanak, és ezáltal is tovább népszérűsödjön a zöld életforma! – nyilatkozta Dr Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke az egyesület díjátadóval egybekötött sajtótájékoztatóján, a veszprémi Oliva étteremben, ahol a rendezvény után a résztvevőknek lehetőségük nyílt a díjnyertes ételek megkóstolására is.
További info és receptek: