Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Közösség az országtorta mögött

2012. augusztus 18. 14:14
Felbolydult az élet a Kokó Cukrászdában, miután kedden nyilvánosságra hozták: az ő almás-mákos édességük lesz az ország tortája.

Mától az ország kétszáz cukrászdájában bárki megkóstolhatja a veszprémi recept alapján készült süteményt. A torta sikerének titka nemcsak a friss és jó minőségű alapanyagokban, hanem az elmúlt hetekben, hónapokban belefektetett munkában is keresendő. Minderről az édességet készítő csapat vezetőjével, Pintér Zsolt cukrászmesterrel beszélgettünk.


Pintér Zsolt

– Ízek, színek, alapanyagok tekintetében sokféle süteményből válogathatnak a hozzátok betérő vendégek. A széles kínálatból miért éppen az almás-mákos tortával neveztetek a versenyre?

– Meg kellett felelnünk a versenykiírásban meghatározott szempontoknak, vagyis hogy magyaros hangzású, a hazai ízvilágba illeszkedő receptet alkossunk. Az elmúlt években több közkedvelt magyar gyümölcs is alapanyagja volt a nyertes kreációknak, de az almát eddig nem vitték sikerre. Hasonlóan mellőzték a mákot is, pedig rengeteg kedvező élettani – például bél- és értisztító – hatását ismerjük. Egyébként volt már egy hasonló összetételű süteményünk, amit kedvelt a közönségünk, ennek a receptjét dolgoztuk át a versenyre.


Egy tonna almát dolgoznak fel ezekben a napokban

– Kinek az elismerése fontosabb, amikor egy sütemény sikeréről beszélünk? A szakma vagy a fogyasztók visszajelzései hangsúlyosabbak?

– Mindig a vendég véleménye a legfontosabb. Persze jól esik minden szakmai elismerés és díj, az évek alatt össze is gyűjtöttünk párat, de a vendég elismerése mindennél fontosabb.

– A keddi bejelentés után olvastam egy blogbejegyzést, amiben az egyszerűsége miatt dicsérték a tortátokat, nem kell az egész várost körbeutaznod, hogy minden alapanyagot beszerezz.

– Igen, könnyen hozzáférhető alapanyagokkal dolgozunk, amikhez akár télen is hozzá lehet jutni. A receptben is jeleztem, hogy érési időszakában a jonatán almát preferáljuk, egyébként pedig az idaredet, amiből az év bármely szakában találhatunk jó minőségűt, ahogy a mák sem szezonfüggő. Az egyszerűség mellett a természetesség, a lágyság, a frissesség voltak a fő szempontjaink. A tortánk nem tartalmaz semmiféle kötőanyagot, színezéket, csak természetes összetevőket.


Az ország tortája, itt még csupaszon

– Nem sokat tudunk a döntési folyamatról, milyen próbákat kellett kiállnotok?

– A zsűri először június elején, egy soltvadkerti fagylaltversenyen találkozott a harminchat benevezett tortával. Az édességeket mindenféle logó, vagy a cukrászdára utaló felirat nélkül értékelték, így választották ki az öt legjobbat. Egyébként ezen a versenyen az Őrség kincse nevű fagylaltunkkal elnyertük az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend különdíját.

Június közepén Lajosmizsén már csak a legjobb öt pályázó kreációi közül válogatott a tizenkét ítész. A tortákat egészben és szeletelve is szemügyre vették, majd elbeszélgettek a cukrászokkal. Próbáltak új szempontokat felvetni, javasolták például, hogy használjunk mandulát is, de sikerült meggyőzően érvelnem a koncepciónk mellett.

Az utolsó forduló Érden volt július harmadikán, itt dőlt el, hogy az öt döntős közül minket választottak ki.


Szabolcsi almás máktorta

– Hogyan telnek az utolsó napok a nemzeti ünnep előtt?

– A keddi hivatalos bejelentés óta óriási a felhajtás. Rengeteg SMS-t kapok vendégektől, idegenektől is, és érezhetően megnőtt a forgalom mindkét üzletünkben. Az igazi őrület pedig még előttünk áll. A hosszú hétvégét a fővárosban, a Lánchíd budai hídfőjénél található Magyar Ízek Utcájában töltöm, ahol a szervezők tervei szerint negyven-ötvenezer tortaszelet fogy majd. Talán egyszerűbb elképzelni ezt a hihetetlen mennyiséget, ha elárulom: ebben a néhány napban egy tonnányi almát használunk fel. Éppen ezért, aki él és mozog, most ezen dolgozik, a csapatunk hihetetlen lelkesedéssel készül az ünnepre. Fontos kiemelni, hogy ez a történet a Kokó cukrászda minden dolgozójának közös eredménye. Az ország tortája mögött egy családias közösség áll. Mindig azt mondom, hogy ide csak az jöjjön dolgozni, aki jó kedvvel teszi. Ez olyan művészet, amihez elszántság kell, kevés, ha csak megszokásból csináljuk.


Mozgalmas hónapok elé néz a cukrászda

– A keddi sajtótájékoztató és a hétfői nemzeti ünnep között hét igen intenzív nap telik el. Mit vársz az ezt követő időszaktól?

– Úgy gondolom, hogy az érdeklődés az ünnep után sem hagy majd alább. A következő két hónapban komoly forgalomnövekedésre számítunk, sokan lesznek kíváncsiak az eredeti csapat süteményére. Egy nyíregyházi cukrász barátom felkészített rá, hogy a legelszántabbak akár száz kilométert is megtesznek egy szelet tortáért.

Schöngrundtner Tamás
Cseh Zoltán
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.