2019. szeptember 18., szerda
Diána névnap

Kapunyitási Pánik Fesztivál Zánkán

A pályakezdés nehézségeivel küzdő és az előtt álló fiatalokat várnak a zánkai Új Nemzedék Központba, ahol pénteken megkezdődik a háromnapos Kapunyitási Pánik Fesztivál.

Mi is az a kapunyitási pánik? A fesztivál honlapja segít értelmezni a fogalmat. „A 21-35 éves korosztályt érintő válság. A köztudatban az él a fiatalokról, hogy nincs semmi gondjuk, hiszen előttük az egész élet. A kapunyitási pánikban szenvedőknél épp ez a probléma: a rájuk váró rengeteg döntés és kérdés.

Szorongás, csalódottság, bizonytalanság: ezek az érzések jellemzik a pályakezdők nagyobb részének lelkiállapotát, amikor szembesülnek azzal, hogy ki kell lépniük az iskola biztonságos falai közül a munka világába, és el kell köteleződniük valamilyen szakma vagy hivatás mellett. A kapunyitási pánik azokat a fiatalokat érinti, akik félnek szembenézni a munkavállalás nehézségeivel, kirepülni a családi fészekből, belevágni a családalapításba, egyszóval félnek elkezdeni önálló életüket.”


Fotó: kapunyitasipanikfesztival.hu

A Balaton-parti központban megrendezendő szabadtéri workshopon szakemberek segítik a fiatalokat a pályakezdéssel kapcsolatos problémák kezelésében. A résztvevők előadásokat hallhatnak arról, hogy a nappali vagy a levelezős képzéseket érdemesebb választani, hogyan nyerhetnek el külföldi ösztöndíjakat, milyen alapszabályai vannak az álláskeresésnek, hogyan szerezhetnek szakmai tapasztalatot. Bemutatkozik az Új Nemzedék Program is, amiről Mihalovics Péter miniszteri biztos tart előadást szombat délelőtt.

Nincsen fesztivál zene nélkül, ez Zánkán sem lesz másképp: a nappali workshopok után esténként népszerű zenekarok szórakoztatják a résztvevőket. Pénteken a Kelemen Kabátban, az Animal Cannibals, Tóth Gabi, Fluor, a Sugarloaf és Tom Noize lépnek színpadra, szombaton pedig a Hősök, Johnny K. Palmer, a Children of Distance, az Anima Sound System, Korda György és Balázs Klári felelnek a hangulatért.

A kapunyitási pánik leküzdésében olyan emberek is segítenek a fiataloknak, akik egy egész országnak mutattak jó példát, délutánonként ugyanis bárki találkozhat a londoni olimpián szereplő sportolókkal is.

A fesztivál mindkét napján ingyenes a részvétel – sőt, a szervezők térítésmentes sátorozási lehetőséget is biztosítanak a helyszínen. Bővebb információk és részletes programterv a fesztivál honlapján és Facebook-oldalán találhatók.