2019. április 21., vasárnap
Konrád névnap

Művészek hazai pályán

Home Street Home címmel szerveztek rendezvényt szombat délután a Színházkertbe és környékére veszprémi civil szervezetek.

A Life Vision kft, az Ittmost Egyesület, a Szeret Egyesület, a Hair Vision, és az odaLÖKött KÖLtészet csoport közös programja kerekasztal-beszélgetéssel indult, majd koncertekkel folytatódott.

Az Urbanista beszélgetések névre keresztelt vita-sorozat a belváros felújításához kapcsolódóan indult el. Király Viktor, a sorozat egyik szervezője úgy fogalmazott, hogy a „hardver” megújulása mellett szeretnének a „szoftverrel”, a városi élet különböző aspektusaival is foglalkozni. Szeptember 8-án a művészeti határterületek veszprémi megjelenési lehetőségei kerültek a középpontba. A beszélgetésbe a nap során később fellépő zenészek, költők mellett más érdeklődők is bekapcsolódtak.

Hamar felmerült az az általános probléma, hogy a szofisztikáltabb tartalmak nem jutnak el a fogyasztókhoz, a felszínesebb, eladhatóbb előadók kiszorítják az igazi mondanivalóval rendelkező művészeket a médiából és a klubokból. Mindenhova ugyanazokat a zenekarokat hívják, a helyi bandáknak nincsenek fellépési lehetőségei.

Mennyire veszprémi jelenség ez? A beszélgetés során elhangzott, hogy külföldön egészen más a mentalitás, sokkal inkább megbecsülik a zenét – kiváltképp a jó zenét. Nálunk nem alakult ki ez a hozzáállás, még Budapesten is meg kell küzdeni a lehetőségért. Veszprém azonban még a hazai viszonyokhoz képest is elmaradott ezen a téren. Felmerült pozitív példaként Eger: a hevesi megyeszékhelyen van olyan hely, ahol csak egri művészek léphetnek fel. Ezzel szemben nálunk az Expresszó megszűnésével az utolsó szalmaszál is eltűnt, nincs már mibe kapaszkodni.

Míg korábban az egyetem volt a kulturális sokszínűség bölcsője, ma már az egyetemisták is inkább a mondanivaló nélküli tucatterméket keresik, a fiataloknak nincs igényük arra a zenére, amit a veszprémi zenekarok csinálnak – hangzott el a keserű megállapítás.

Ezt középiskolás lányok cáfolták meg, akik szerint szükség lenne az alternatív, értelmes zenekarokra is, de mivel azok nem találnak fellépési lehetőséget, így a közönségnek sincs esélye rájuk találni – a kevés megvalósuló koncert pedig azért fullad érdektelenségbe, mert az esemény híre nem jut el a célközönséghez.

„Hol tudok elmenni ebben a városban egy jó jazz koncertre?” - tette fel a kérdést az egyik diák. Zenészek és zeneszeretők közös nevezőre jutottak, a beszélgetés tanulságaként azt fogalmazták meg, hogy leginkább egy helyre lenne szükség, ami fellépési lehetőséget biztosítana a veszprémi bandáknak. Pozitív példaként említették meg a Roxynpad kezdeményezést, egy-egy hasonló projekt nagy lendületet adhat a szárnyaikat próbálgató fiataloknak.

A Home Street Home rendezvény szervezői maguk is pozitív példát mutattak az igényes zene felkarolásában, este ugyanis helyi zenekarok koncertjeivel folytatódott a program. Fellépett a Sánta Kutya, a Colorado, a Sapphyre Project, az Anzé dalok, az éjszakát pedig Dj Elf, Horváth Károly és Áfrány Gábor indították el.

A rendezvény az Új Széchenyi Terv támogatásával valósult meg. Az Urbanista beszélgetések jövő szombaton folytatódnak, akkor a környezetvédelemről és a családról folyik majd a diskurzus 17 órától a Café Piazzánál.