Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Múltbatekintő: a Tumler-malom

2012. november 26. 9:53
A Múltbatekintő következő kalandozásában folytatódik a veszprémi malmok mindennapjaiba történő betekintés, ez alkalommal a Tumler-malom elevenedik meg a kedves nézők számára.

A Vár keleti oldalának tövében a Pajta u. 4. sz. alatt ma is áll az a malomépület amelynek elődjéről már a 13. században történt említés. Évszázadokig Úrkúti-malom, majd Tumler-malom néven ismerték. A malom
egyik kereke, az egyik malomépületben lévő szivattyúházon keresztül nyomta fel a vizet a várba.

A vízellátás megfelelő megoldásának hiánya Veszprémben a 19. század végéig nemcsak a hétköznapi életben, hanem tűzesetek alkalmával is éreztette hátrányát, mert a tűzvészek terjedését nagymértékben fokozták az erős és gyakori északnyugati szelek. Különösen hátrányos volt a helyzet a Várban. Ezt ismerte fel Koller Ignác püspök, amikor 1766-ban felvetette a vári vízvezeték gondolatát. Tumler György ezermester molnárral 1766. január 2-án szerződést kötött egy vízvezetéki mű készítésére. Tumler tervet dolgozott ki a Buhim-völgvi Úrkúti-malommal kapcsolatos vízmű építésére. A káptalan átengedte a malom egyik kerekét, ahonnan Tumler György, majd ennek halála után az akkor 18 éves Henrik fia, alkalmas vízierőgép (3,6 méter átmérőjű vízikerék) segítségével, hidraulikus nyomással, 70 öl hosszú ólomcsövön át juttatta a vizet a 23 öl (43 m) magasan lévő Várba. Az egyszeri nyomásra 4,3 liter felnyomatott víz a Várkút mellett, Tumler által tervezett vörös márvány közkutat táplálta, és a Püspöki Palota földszinti előcsarnokának egyik fülkéjében, valamint a palota konyhájában is rendelkezésre állt. Később, 1817-ben a Tumler-féle vízvezetéket meghosszabbították a Piac (Óváros) térig, ahol közel száz évig kifolyó közkútként szolgált. 1837-ben a vezetéket vascsövekre cserélték, majd erről kapott vizet a Piarista Gimnázium és az Aggpapok háza is.

A malmot 1892-től Frick József, 1931-től Frick Károly üzemeltette. 1953-ban még darált. Mellette forgatták a "Fűre lépni szabad" című film több jelenetét. A gabonaőrlő malomépület 1978-tól Malomborozó néven csárdaként üzemelt, ma a Nivegy-völgyi Borok Háza kapott helyet benne. Az Úr-kutat (ma is) őrző molnárlakás szépen felújított magánlakásként őrzi a régi molnárok emlékét.

Balassa Gergő
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.