Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hol a határ?

2013. július 3. 23:55
Hol a határ művészet és deviancia között? Erre próbálok válaszolni. Vélemény.

Mi is voltaképp a graffiti? Művészet vagy deviancia? Hogy erre válaszolhassunk, először is meg kell határoznunk, mit jelentenek ezek a fogalmak. A műalkotás olyan termék, ami gyönyörködtet vagy épp elborzaszt, gondolkodásra késztet vagy az érzelmekre hat. A deviancia olyan viselkedésforma, ami a társadalmi normáktól eltér.

A kettő nem ellentétes egymással. Sőt. A művészettörténet tele van deviánsokkal. A nőfaló Ady Endre, az abszintfüggő Voltaire, az önmagát megcsonkító Van Gogh helye megkérdőjelezhetetlen a kulturális pantheonban, és azt se felejtsük el, hogy a sokunk által minden idők legzseniálisabb képzőművészének tartott Leonardo da Vinci hullákat rabolt, hogy megértse és minél hűbben ábrázolhassa az emberi testet. Művészet és deviancia. Hol a határ a kettő között?

A graffiti, a falfirka bátran nevezhető deviáns megnyilvánulásnak, ahogy azt Fenyvesi Ottó is mondta, az illegalitás a lényege. (Ezzel nem teljesen értek egyet, de erre még visszatérünk.) Azt is el kell ismernünk azonban, hogy az egészen primitív tagek mellett azért időnként találunk megdöbbentően kidolgozott, olykor komoly társadalmi problémákra kegyetlen iróniával rámutató freskókat is. Ha viszont ezt a mondatot leírtam, ismét fel kell tennem a kérdést: hol a határ? Ki dönti el, hogy a lenyűgöző részletességű festmények és a tagek között hol ér véget a művészet, és hol kezdődik valami más?

Egy személyes példát szeretnék az olvasók elé tárni. Minden évben ellátogatok pár napra Egerbe – egy Veszprémhez építészetében, történelmében, adottságaiban nagyon hasonlító városról van szó. A Bástya utcáról, az egervári vasúti megálló felől egy gyalogos aluljárón át lehet átjutni a várkapuhoz. Ennek az aluljárónak a fala szabadon festhető. Bárki azt mázol rá, amit csak akar, teljesen legálisan. A poszt-posztmodern graffiti ugyanúgy megjelenhet rajta, mint az Utolsó vacsora. Bárki létrehozhat egy új alkotást, újraértelmezheti mások munkáját, vagy ha épp úgy tartja kedve, fehérre meszelheti az egész objektumot – mint mondtam szabadon festhető. Mindez a történelmi belvárostól, a várkaputól alig száz méterre.

A lehetőség szüli a káoszt – gondolná az ember, a tapasztalat azonban mást mutat: a Bástya utcai aluljáróban valahányszor arra járok, mindig gondosan kidolgozott festményekkel találkozom. A stílus talán sokak számára idegen, de legalább ilyen idegen a kubizmus vagy a dadaizmus is.

A graffiti tehát művészet és deviancia, ami lehet igényes és legális is. És talán jót tenne egy-két veszprémi betonfelületnek is, ha szabadon festhető lenne.

A képeket az Egri Napok blogról kölcsönöztük.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.