2022. október 3.
//
Helga névnap

Sört ételbe és italba!

2013. július 6. 20:55
A Veszprémi Sörfesztivál második napján Magos Zoltán és Mitev Viktor adott ízelítőt a folyékony kenyér külnböző felhasználási módjaiból.

A főzés egyszerű fizika és kémia – ez volt Magos Zoltán mesterszakács, a TV Paprika munkatársának fő mondanivalója. A sört a magas cukortartalma miatt érdemes használni. A mesterszakács ezt először egy barnasörös-hagymaraguval tálalt sertésszűzzel mutatta be, majd egy meggysörből készült meggyragu plusz kacsamell kombinációval is demonstrálta. De ne szaladjunk ennyire előre! Magos Zoltán nem győzte hangsúlyozni a víz szerepét a főzésnél. Fontos úgy főzni, hogy a hús ne száradjon ki. Ha alacsonyabb hőfokon, de hosszabb ideig készítjük ételeinket, a víz nem párolog el belőle, amitől sokkal finomabbak lesznek az ételek.

A mesterszakács másik kedvenc témája a zöldfűszerek használata. Az agyonsózás nem jó, az ételízesítő fűszerek szintén elkerülendők. El kell menni a boltba, és megvenni a kurkumát, a sáfrányt, a gyömbért, a rozmaringot, meg még sok olyan fűszert, aminek a neve néhány háziasszonynak biztos ismerős lehet. Nekem nem volt az.

Azt, hogy az ételek pontosan hogyan készültek, nem igazán tudtam követni, mivel a főzés kémia, én pedig világ életemben rossz voltam kémiából. De Mitev Viktor megmentőként megjelent a színpadon és megosztott néhány olyan kreálmányt, amit akár még én is el tudnék úgy készíteni, hogy ne vesszen oda a fél konyha.

Koktélkeverés

Mitev Viktor a receptek mellett elárult némi információt a sör történetéről is. Elmondta, a folyékony kenyér egyidős az emberrel, és régen sokkal jobb volt azt inni, mint a poshadt, baktériumokkal teli vizet. Azt is megtudhattuk, hogy a sör készítése hogy zajlott az ókori Egyiptomban. A találékony emberek árpakenyér darabkákat szórtak a vízbe, ami aztán megerjedt, és íme kész az isteni (de legalábbis nem fertőző) nedű! Ez a keverék elég darabos volt, ezért szívószállal itták. Ha valaki manapság szívószálat kér a sörhöz, azt általában hülyének nézik, pedig lehet, hogy csak egy időutazó.

Zárásként álljon itt egy koktél, amit ihatunk szívószállal, vagy anélkül is. Ha szeretjük a sört, akkor biztosan ízleni fog, Ha nem szeretjük, akkor is! Vagy lehet hogy mégsem. Hogy erről pontosan megbizonyosodjuk, ki kell próbálni.

Epekedő tekintetek és a Szentelt sör

Szentelt sör

Fogunk néhány friss narancsot, beletrancsírozzuk egy pohárba, öntünk hozzá bodzát és vodkát, megpakoljuk némi jéggel, aztán jól összerázzuk. Ha ez megvolt adunk hozzá sört, locsolunk egy kis vodkát még a tetejére, és narancsdarabokkal díszítjük. Az arányokra persze figyelni kell! Nem szabad túl sok töményet önteni bele, mert az el tudja venni az ízét! És ennyi!

Horák János

További cikkek

Balaton Wine & Gormet beyond, avagy mitől lesz más ez a gasztrofesztivál
Balaton Wine & Gormet beyond, avagy mitől lesz más ez a gasztrofesztivál
Szeptember 29-től néhány napra a gasztronómiáé lesz a főszerep a Veszprémvölgyben, köszönhetően a Balaton Wine & Gourmet fesztiválnak, de ha valaki azt gondolná, hogy ez a programsorozat csupán egy a sok hazai gasztrorendezvény közül, nagyon gyorsan el kell oszlatni a tévhitet, hiszen a környéken egyáltalán nem, az országban pedig a fővároson kívül csak elvétve találkozhat a közönség effajta tematikával. A kézműves hamburgerek és food truckok világán már túllépve, ha a Balaton Wine& Gormet-t egy borhoz kellene hasonlítani, egészen biztosan a legfelső polcon kapna helyet.
Gazdagok vagyunk gasztronómiában
Gazdagok vagyunk gasztronómiában
Szeptember végén Veszprémben rendezik meg a Balaton Wine&Gourmet fesztivált. Ezt megelőzően helyi gasztronómiai szakemberek beszéltek arról, mire is számíthatnak az érdeklődők.
Nem csak gyerekeknek szól a vöröstói Játékfesztivál
Nem csak gyerekeknek szól a vöröstói Játékfesztivál
Idén ősszel először rendezik meg a Játékfesztivált: Vöröstó és Barnag, a Balaton-felvidék két festői települése gyönyörű környezetben várja a játszani vágyókat szeptember 3-án és 4-én. A fesztivál a vöröstói családok hagyományaira támaszkodva eleveníti fel a játszás örömét. Petanque, matchbox-verseny, e-bike kincskereső, lavosball, koncertek és előadások, ráadásul nem csak gyerekeknek. A fesztivált a Hangvető szervezi a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával.
Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt
Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt
2022. augusztus 11-13. között második alkalommal várja a látogatókat Zala megye egyik legapróbb településén a régió legszínesebb kulturális fesztiválja, a Margófeszt: a Balatontól negyedórára, az alig 300 lakosú Szentgyörgyvár Kultúrházában, templomkertjében és nagyszínpadain irodalmi és színházi programokkal, koncertekkel, slam poetryvel, kiállításokkal, és filmvetítésekkel várják az érdeklődőket.
Balatoni tömegrendezvény = hulladéktömeg? Kis lépésekkel, művészettel a fenntarthatóbb jövőért
Balatoni tömegrendezvény = hulladéktömeg? Kis lépésekkel, művészettel a fenntarthatóbb jövőért
Kis túlzással a nyár minden hétvégéjére jut egy-egy komolyabb fesztivál Veszprém és Balaton környékén. Sokszínű programmal várják a borrajongókat és gasztrokedvelőket, az aktív pihenésre vágyó nagycsaládosokat és természetesen a kulturális programok kedvelőit is. Azonban a tömegrendezvények, az önfeledt nyári pörgés a környezetünkre is hatással van. Milyen kis lépéseket tehetünk a fenntarthatóbb szórakozásért? A Tiszta Balaton, tiszta művészet program többek között ezt hivatott megmutatni.