2022. június 28.
//
Levente, Irén névnap

Neves szakemberek tartanak előadást

2013. augusztus 27. 19:43
A Magyar Biofizikai Társaság Veszprémben rendezi meg a XXIV. kongresszusát a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara és az MTA Veszprémi Területi Bizottsága társszervezésével augusztus 27. és 30. között.

A rendezvény célja a hazai biofizikai műhelyek tevékenységének megismertetése, valamint a nemzetközileg jelentős visszhangot kiváltó legújabb tudományos eredmények bemutatása - hangzott el az ünnepélyes megnyitón kedden délután a Pannon Egyetemen.

Brányi MáriaBrányi Mária

A mintegy 130 résztvevőt Brányi Mária alpolgármester köszöntötte. Emlékeztetett, Veszprém több mint ezer éves város, s a tudomány és a kultúra bölcsőjeként megfelelő és méltó környezetet biztosít a konferenciának. - Büszkék vagyunk arra, hogy a Pannon Egyetem munkássága olyan színvonalú, hogy ez a rangos esemény méltónak találta városunkat, hogy soron következő ülésének otthont adjon.

Dr. Gelencsér András egyetemi tanár a rektor nevében üdvözölte a megjelenteket. - Nagy megtiszteltetés a Pannon Egyetem számára, hogy egy ilyen igazi kutatói tudományterület képviselőit köszönthetjük - emelte ki, hozzátéve, Veszprém első alkalommal ad otthont a kétévente megrendezendő konferenciának, amihez kapcsolódóan erősödhetnek a tudományos, szakmai kapcsolatok is.

Dr. Závodszky Péter köszönti a jelenlévőketDr. Závodszky Péter köszönti a jelenlévőket

Dr. Závodszky Péter, a Magyar Biofizikai Társaság elnöke az esemény fontosságára mutatott rá köszöntőjében. Mint mondta, ilyen alkalmakkor a különböző területeken dolgozó, azonos észjárással gondolkozó emberek jönnek össze, megosztják eredményeiket. A magyar biofizikusokat egyfajta közösséggé kovácsolja össze ez a konferencia - húzta alá.

A kongresszuson kiemelt figyelmet kapnak a fiatal tehetségek, akik számára lehetőséget biztosítanak kutatásaik bemutatására. Az ünnepélyes megnyitó keretében tartották meg a biofizikusok számára meghirdetett Ernst Jenő  pályadíjak eredményhirdetését, az elismerést és a pénzjutalmat Szilágyi Orsolya (Debreceni Egyetem), Madas Balázs Gergely (MTA Energiatudományi Kutatóközpont), Bankó Sarolta (MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont), valamint Nagy Gergely (MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont) vehette át.

A négynap során különös figyelmet kap az életjelenségek fizikai hátterének molekuláris szintű megértése, ami új utakat nyithat számos betegség kezelésében. A konferencián összesen 42 tudományos előadás hangzik el összesen hat szekcióban, valamint az egyetem aulájában a kutatási eredmények adatai poszterek formájában is megtekinthetők.

Az eseménynek otthont adó Pannon Egyetemen több intézetben is folytatnak biofizikai kutatásokat, fejlesztéseket. Egyebek mellett jelentős eredményeket értek el az önszerveződő biológiai rendszerek tanulmányozásában és nanotechnológiai alkalmazásában.

 

Cseh Zoltán

További cikkek

MEGVALÓSULT A „MOZDULJ KÖZÉP-DUNÁNTÚL!” CÍMŰ PROJEKT
Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
A 2020-as CES-en bemutatták azt is, hogy a jövőben lehet egy házi BB-8-ünk, vagy akár szövetvárosba is költözhetünk. Aki akar, tiszta levegőt is szívhat.
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) várakozása szerint decemberben a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom túllépheti az 1200 milliárd forintot, a szervezet 5 százalék körüli növekedésre számít az előző év azonos hónapjához képest.
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
20 éve jelent meg Magyarországon a varázsos univerzumba bevezető első Harry Potter kötet. Ünnepi kvízünkben tíz kérdésre válaszolva tesztelhetjük, hogy mennyire mozgunk otthonosan a kvi(z)ddics pályán.
Proaktív megoldás a passzívlakás
Proaktív megoldás a passzívlakás
A XVII. századi Izlandon építettek először ilyen házakat, majd az 1800-as évek végén egy tengerjáró hajóban alkalmazták elsőként azokat a megoldásokat, amelyek egy évszázaddal később a ma ismert passzívházak technológiáját megalapozták. Környezettudatosság, energiahatékonyság és befektetés. Egy szakember vezetett körbe a passzívházak kérdéskörén.