Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

A mustgáz veszélyeire figyelmeztet a katvéd

2013. augusztus 30. 8:58 // Forrás: VMKI
A Katasztrófavédelemhez számos riasztás érkezik a szüret időszakában, nem ritkán halálos kimenetelű mustgázmérgezésről. Ezzel a rövid tájékoztatóval szeretné a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívni mindenki figyelmét a mustgáz veszélyeire.

A mustgáz a levegőnél jóval nehezebb, színtelen, szagtalan gáz, amely a cukor tartalmú gyümölcsök, illetve a must erjedésekor keletkezik. A folyamat során a cukor elbomlik alkohollá, amely szén-dioxidot keletkeztet. A mustgáz tehát nem más, mint szén-dioxid, amely alacsonyabb területen, helyiségekben összegyűlik kiszorítva a levegőt, oxigén- hiányos állapotot előidézve. A mustgáz belégzése nem csak fulladást okoz, hanem blokkol bizonyos életfolyamatokat is. Hatással van a központi idegrendszerre, melynek jele a szédülés, a végtagok elnehezülése, valamint mentális zavar, amely tényezők ellehetetlenítik a menekülést. Rövid időn belül eszméletvesztés következik be, amit ha nem észlelnek időben, beáll a halál.

A mustgázmérgezések megelőzhetők, ha az erjedő must tárolására szolgáló hordókat olyan nagy térbe helyezik el, ahol a megoldott megfelelő és hatékony szellőztetés. Ajánlott gázjelző készülékek használata, azonban ha nem állnak rendelkezésre ilyen készülékek, a szén-dioxid jelenlétét a legegyszerűbb módon egy gyertya segítségével tudhatjuk meg. A helyiségbe beérve egy égő gyertyát kell térdmagasságban tartani; ha a gyertya elalszik (az oxigén hiánya miatt), valószínűsíthető a mustgáz jelenléte, azonnal el kell hagyni az adott helyet.

Abban az esetben, ha valaki ilyen balesetet lát, legyen körültekintő, hiszen ő maga sincs biztonságban. A helyiséget csak légzőkészülékkel lehet megközelíteni, ezért senki se próbáljon egyedül segíteni, inkább minél hamarabb hívja a 105-ös segélyhívót, hogy a tűzoltók biztonsággal ki tudják hozni a balesetet szenvedett személyt.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.