Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Latinovits Zoltán – üzenet a múltból

2013. szeptember 10. 17:33 // Forrás: Fotók: Veszprémi Petőfi Színház
A Veszprémi Petőfi Színház egykori színészére, rendezőjére, Latinovits Zoltánra emlékeztek a teátrumban.

A hazai színjátszás egyik legnagyobb legendája, Latinovits Zoltán 82 esztendeje született. Pályafutása során megfordult Veszprémben is, az 1972-73-as évadban.

A veszprémi teátrumban rendezett ünnepségen a szervezőknek köszönhetően a legautentikusabb személy emlékezett meg róla. Ő maga. A magyar rádióban 1976-ban készült felvételen egykori mesterére, Szendrő Józsefre emlékezett. Az emlékezés kitűnő lehetőség, hogy egyfajta korképet adjon az akkori helyzetről. A sorsról, nemzetről, hazáról, kultúráról vallott gondolatai egyedülállók. Nemcsak zamatos, csak rá jellemző hanglejtése miatt, hanem töltete, mondanivalója okán is. Hihetetlenül aktuális szellemi kalandozás hallgatni őt és megérteni az üzenetét.

Oberfrank PálOberfrank Pál

Közös gondolkodásra, közös üzenetértelmezésre, cselekvésre hívta fel a jelenlévőket Oberfrank Pál igazgató. Latinovits gondolatai, üzenete alapján próbáljunk meg mélyebben gondolkodni színházról, kultúráról. És együtt, közösen, Latinovits szellemiségét szem előtt tartva formáljuk a színházunkat – vallotta a veszprémi teátrum vezetője.

A megemlékezés végén Oberfrank Pál Porga Gyula polgármesterrel közösen helyezték el koszorúikat a Latinovits emléktáblánál.

Ezt követően mutatták be Tarics Péter felvidéki író, újságíró, pedagógus Latinovitsról írt könyvét.

Tarics Péter újságíró, író tizenegyedik könyve – „(I)GAZSÁG ÉS LEHETŐSÉG KÖZÖTT – Hogyan élt és halt meg Latinovits Zoltán?” címmel –rendhagyó monográfia a magyar színészkirály, Latinovits Zoltán rendkívül termékeny és gazdag életművéről, valamint halálának körülményeiről, teljesen új adatokkal, először nyilvánosságra hozott dokumentumokkal, fényképekkel, vallomásokkal, amely a szerző huszonnyolc éves kutatómunkájának eredménye.

Pethő Imre
további cikkek
Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. 2024. április 17. 13:29 Élet és halál kérdése a színpadon Élet és halál kérdése a színpadon Anat Gov: Happy Ending című drámáját mutatja be pénteken a Veszprémi Petőfi Színház. Az onkológián játszódó történet saját elmúlásukkal szembesíti a szereplőket – és a nézőket. 2024. április 11. 21:54 VII. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja áprilisban Veszprémben! Petőfi Színház VII. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja áprilisban Veszprémben! 2024. április 19-20-21. között hetedik alkalommal várja az érdeklődő közönséget a Veszprémi Petőfi Színházban a szíveket, lelkeket feltöltő, aktuális problémákat a színház- és társművészetekkel feldolgozó, segítő, tükröt tartó Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja. 2024. április 10. 11:22 Mérföldkőhöz érkezett a Petőfi színház az érzékenyítésben Mérföldkőhöz érkezett a Petőfi színház az érzékenyítésben A Veszprémi Petőfi Színház a hetedik alkalommal rendezi meg április 18-21. között a Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválját. Az előadások után idén is beszélgetések lesznek, hogy az aktuális témákat minél mélyebben körbejárhassák. Az autizmus világnapján zajló sajtótájékoztatón vidéki színházak kapcsolódtak a Petőfi színház autizmusbarát szemléletformáló kezdeményezésükhöz. 2024. április 2. 18:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.