2018. május 20., vasárnap
Bernát, Felícia névnap

Milyen volt a nyár?

  • 2013.09.24
    05:30
Hogy sikerült az idei nyári szezon? – tettük fel a kérdést a város több turisztikai intézményének.

Az állatkert bővült

A Veszprémi Állatkert idén tavasszal több infrastrukturális fejlesztéssel várta a látogatókat – közölte megkeresésünkre Szabó Petra, az intézmény projektmenedzsere. Elkészült a Gulya-dombi új bejárat, a Fejes-völgyet és Gulya-dombot összekötő gyalogos aluljáró, az afrikai állatokat bemutató szavanna kifutó pedig 15 000 négyzetméter nagyságúra bővült. A már teljesen körbejárható állatbemutatóhoz egy fedett, a kifutóba benyúló kilátó épült, ahonnan a magasból szemlélhetik a látogatók az orrszarvúcsaládot, a zebracsapatot, a struccokat és a zsiráfokat. Idén nyáron a legnagyobb sikert természetesen az újszülött kis állatok aratták –tudhattuk meg. A kis zebracsődör, a dzselada páviáncsapat apróságai és Radír, a tapírkölyök igen népszerűek voltak.

A Művészetek Háza 20 éves lett

A Művészetek Háza gazdag nyári programjain közel 7000 látogató vett részt – tudhattuk meg az intézmény munkatársaitól.

Idén a kiállítók között szerepelt Haász István, a kortárs magyar absztrakt meghatározó alakja, Matthew Hindley, közismert dél-afrikai művész, Meixner Etelka, porcelántervező, a 70. születésnapját ünneplő Ézsiás István, valamint a Veszprémhez kötődő Géczi János is. A nyár leghangsúlyosabb tárlata a Párbeszéd formákkal és színekkel című Ulrich Erben munkáit bemutató kiállítás volt.

A Művészetek Háza csatlakozott az ünnepi könyvhéthez, ahol rangos írókkal és költőkkel találkozhattak az odalátogatók, a Múzeumok éjszakáján pedig demokratikus festésen, múzeumpedagógiai foglalkozásokon, rendhagyó tárlatvezetésen, koncerteken, és tánc-performanszokon vettek részt.

„Jövőre szeretnénk ezt a gazdag programkínálatot még szélesebb látogató körnek megmutatni, tervezünk komplex programokat, programcsoportokat kínálni a Művészetek Háza kiállító helyein” – hangzott el.

A Szaléziánum sikeres nyarat zárt

A Szaléziánum számos rendezvénnyel és programmal várta az érdeklődőket a nyári szezonban – közölte velünk a turisztikai központ munkatársa. Majdnem 8000 látogatóval sikeres nyarat tudhat maga mögött a turisztikai központ – tudhattuk meg. A szezon a Gizella-napi rendezvényekkel indult májusban, a Múzeumok Éjszakájára szervezett programok pedig a tavalyi évhez hasonlóan nagy érdeklődésre tettek szert. A pozitív visszajelzések hatására a Szaléziánum jövőre is csatlakozik a rendezvénysorozathoz.

Az intézmény két turnus nyári tábort is szervezett, ahol a ház által kínált interaktív programokkal ismerkedhettek meg a lurkók. A kezdeményezés annyira sikeresnek bizonyult, hogy jövőre már négy turnust terveznek. A Szent Anna búcsújához kapcsolódó kiállítás népszerű volt, így ezt is megrendezik 2014-ben is – tudhattuk meg. Augusztus hónapban Szent István ünnepén „Volt egyszer egy király” című programmal invitálta kézműves tevékenységekre a családokat. A nyarat a turisztikai központ a „Mi van a kezedben?” című fotókiállítással zárta – tudhattuk meg.

Két nagy rendezvény és növekvő látogatottság a Laczkó Dezső Múzeumban

Idén nyáron a Laczkó Dezső Múzeum főként a Veszprémben és környékén élő családokat igyekezett megcélozni rendezvényeivel – fejtette ki Szaksz Balázs, az intézmény közönségkapcsolatok és marketing osztályvezetője. „Olyan programokat szerveztünk, amelyeken a gyermekek és felnőttek egyformán jól érezhetik magukat” – tette hozzá.

Nagy sikert aratott idén a Múzeumok Éjszakája, ahol a hagyományos programok mellett megjelent a népművészeti játszóház és a napkerék gurítása is. Nagyjából 1200 ember vett részt a rendezvényen, és úgy vettük észre, mindenki jól érezte magát – tudhattuk meg.

A nyár másik csúcspontja az augusztus 20-i ünnepség. Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész kiállításmegnyitója, amelyre ő maga a huszárjaival jött, rendkívül jól sikerült. Ezen a napon a programok több mint 1600 embert mozgattak meg.

A tervek szerint az intézmény ismételten csatlakozik a Múzeumok Éjszakájához és az augusztus 20-i ünnepségekhez, valamint az I. világháború centenáriumára is különleges kiállítással készülnek, amelyről jelenleg is folynak az egyeztetések.

Az idén nyílt tárlatokból az osztályvezető négyet emelt ki. Az első az imént említett Somogyi Győző festményeiből, a második Tóth István nagyszerű fotóművész fényképeiből áll, a Veszprémi Népművészeti Egyesület a Bakonyi Házban állította ki a munkáit. A Cserhát városrész történetét megjelenítő tárlat pedig kimondottan a veszprémiek számárára idézi meg a régi és az új Cserhát történetét.

Még nincs vége az évnek, így a múzeum idei látogatószámáról nincs adat. Azonban Szaksz Balázs elárulta, a nyári látogatottság a tavalyihoz képest emelkedett. Ez mutatja, hogy a veszprémi polgárok vevők a minőségi és kulturált szórakozásra – tette hozzá.

A múzeum legközelebbi családi nagyrendezvénye a Szent Mihály napi búcsús ünnep lesz, amely 2013. szeptember 28-án, szombaton 15 órakor kezdődik a múzeumkertben.