Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Közlekedés ősszel az utakon

2013. október 10. 9:31 // Forrás: Veszprémi Rendőrkapitányság
Ősszel megváltoznak a biztonságos közlekedést alapjaiban befolyásoló körülmények - hívta fel a figyelmet a közlekedés veszélyeire a Veszprémi Rendőrkapitányság.

Az októbertől decemberig bekövetkező balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket, míg az észlelhetőség hiányosságai első sorban a gyalogosok és kerékpárosok részére jelent többletkockázatot.

A tavaszi és a nyári hónapokban a közlekedési viszonyok általában optimálisak. A járművezetők ezekben a hónapokban hamar hozzászoknak az ideiglenes „jóhoz”, a hosszú nappalokhoz, a kedvező tapadási viszonyokhoz, a kiszámíthatóbb közlekedéshez, valamint a biztonságos közlekedéshez nélkülözhetetlen információk viszonylag egyszerű megszerzéséhez.

Fotó: Veszprémi RendőrkapitányságFotó: Veszprémi Rendőrkapitányság

Ősszel azonban hirtelen minden megváltozik. Rövidülnek a napok, rosszabb lesz az idő, gyakoribbak lesznek az esőáztatta utak, majd idővel a köd is korlátozza a gyorsabb haladást. Ősz végén már megjelenhet a hó és a jég, mely további kockázatokat jelent valamennyi közlekedői csoport részére, a járművezetőknek és gyalogosoknak egyaránt. A megváltozott viszonyokra időben fel kell készíteni a közúti járműveket, de az őszi időszak a korábbiaktól eltérő közlekedési magatartást is követel.

De mire is figyeljünk ilyenkor biztonságunk érdekében?

 A gépkocsikat minden esetben célszerű felkészíteni az évszakkal járó változásokra, megvizsgálva valamennyi biztonsági berendezést és tartozékot. Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése.

Az őszi közlekedés során a gépkocsival történő közlekedés igen fontos kelléke a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék, továbbá a jégkaparó és a jégoldó spray, s ha hidegebbre fordul az időjárás, akkor javasolt mielőbb időpontot kérni a téli gumiabroncsok cseréjére. A rövidülő nappali időszakok, a kedvezőtlenebbé váló látási és útviszonyok óvatosabb, sok esetben lassúbb haladást tesznek lehetővé, így már előre hosszabb menetidővel kell számítanunk.

Különösen lakott területen kívüli utakon, vagy közvilágítás nélküli útszakaszokon jelent problémát a gyalogosok és a kivilágítatlanul közlekedő kerékpárosok nehéz észlelhetősége. Sajnálatos módon sokan nem viselnek fényvisszaverő mellényt, amivel a balesetek megelőzhetők lennének. Márpedig a lakott területen kívüli elütések – a nagyobb haladási és ütközési sebesség miatt – gyakran végződnek tragédiával.

Végezetül ősszel fejeződnek be a betakarítások, a szüret és más mezőgazdasági munkálatok. Ennek megfelelően a termőföldek, gyümölcsösök és szőlőültetvények környezetében az úttesten sárfelhordásokra lehet számítani, mely nem csak a motorkerékpárosokra, hanem a gépjárművel utazókra is veszélyt jelent.

 

Vadveszély Veszprém megyében

Ősszel több közúti baleset is történik a vadak megváltozott mozgási területe és viselkedése miatt.

Az ősz beálltával a vadak sajátos viselkedési formákat vesznek fel, megváltozik magatartásuk, mozgásuk. Csökken az állatok veszélyérzete és ébersége, ugyanakkor nő az aktivitásuk. A vadveszély különösen az esti szürkületi időben, az éjszakai és kora hajnali órákban jelentős.

Az elmúlt napokban több vadelütéses közlekedési baleset is történt a megye útjain.

A fokozott vadveszély miatt azokon az útszakaszokon is nagyobb figyelemmel kell közlekedni, ahol a veszélyt nem jelzi külön közlekedési tábla.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.