Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Vitorlást mentettek a Balatonból

2013. november 3. 9:10 // Forrás: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata
Szombaton dél után nem sokkal egy szörfös édesapja riasztotta a vízimentőket, hogy a fia egy férfit lát Ábrahámhegy és Pálköve között egy vitorlás katamaránnal próbálkozni, mely valószínűleg az erős szélben felborult. A vitorlás vezetőjének szerencséje volt, időben érkezett a segítség.

A bajba jutott emberért Zánkáról indult a Rupert mentőhajóval Tóth Péter hajóvezető és Antal Kálmán vízimentő, akik szerencsére még időben érkeztek. A helyszínen derült ki, hogy egy 70 éves férfi egyedül indult a két törzsű vitorlással Ábrahámhegyről... Az erős széllel azonban nem bírt és a hajója felborult, s hiába próbálkozott nem tudta visszaállítani.

A férfin nem volt vízhatlan ruha, mindössze egy esőkabáttal próbált a hűvös levegő és a 13-14 fokos víz ellen védekezni. Szerencséjére a mentőmellényét használta, ám a nála levő mobiltelefont egy egyszerű, bolti péksüteményes nejlonzacskóba csomagolva vitte magával. Miután felborult erre a telefonra már nem számíthatott, s így az volt a szerencséje, hogy egy szörfös a közelből észrevette, hogy baj van és mindent megtett azért, hogy időben érkezhessen segítség. Mivel a szörfös az időjárásnak megfelelő öltözékben volt, így folyamatosan tudta férfit figyelni, s ezzel a helyszínre érve a vízimentőknek a keresésre időt sem kellett fordítani. 

A Rupert kétfős legénysége a szörfös segítségével a felborult hajót visszaállította, majd a gazdáját a "fedélzetére" segítette, aki ekkor már feltehetően a vízben töltött idő hatására kissé megzavarodva a part felé evezve indult. Az időközben a helyszínre érkező vízirendőrök ezt látva úgy döntöttek, hogy a biztonság kedvéért az idős férfit az ábrahámhegyi kikötőbe vontatják. 

Az eset érdekessége, hogy a vízirendészetet a partról egy férfi értesítette, aki a katamarán segítségére induló, vitorla nélküli szörföst vette észre, s azt gondolta, hogy ő került bajba, s hozzá hívta a segítséget.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.