Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Veszprém megye az átlag fölött teljesít

2013. november 13. 15:27
Bemutatták a Veszprém megye gazdasága TOP 100+100 című kiadványt szerdán az Iparkamara épületében.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vendégül látta a gazdasági élet szereplőit, hogy együtt tekintsék át az év eddigi eredményeit.

A vendégeket dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes köszöntötte. A politikus szerint megállapíthatjuk, hogy Veszprém megye jobban teljesít, mint az országos átlag, a megye vállalkozásai életre valóbbak az átlagnál. Ezen persze nem csodálkozunk, hiszen Veszprém megye és lakossága adottságait tekintve is átlagon felüliek. Noha a Veszprém megyei vállalkozások is megérezték a válságot, hamar megtalálták a kiutat, maguktól talpra álltak.

Veszprém megye növekszik gazdasági teljesítményét tekintve. A célunk, hogy megyénk az ország gazdaságában is jelentős tényező legyen. Ehhez a politika azzal tud hozzájárulni, hogy stabil, kiszámítható hátteret teremt. Olyan intézményrendszert épít ki, ami a vállalkozók számára is könnyebbé teszi az ügyintézést, és hosszabb távon is tervezhető, stabil környezetet teremt. Az elmúlt három év átalakításaival persze sok vállalkozónak okoztunk fejfájást – ismerte el a miniszterelnök-helyettes. – A kiszámíthatóság gyengülése abból adódott, hogy a jövőben más játékszabályok szerint szeretnénk játszani, ami a vállalkozók számára is előnyösebb lesz. Változott az adórendszer, átalakult a munkaerőpiac, a szociális ellátórendszer és az államigazgatás.

Fontos, hogy a hatósági ügyintézés, az államigazgatás ne az ügyintézés gátja, hanem elősegítője legyen. Az ország sikeres gazdasági pályán halad, 40 éves mélyponton az infláció, külföldi elemzők is elismerően szólnak a magyar gazdaság fejlődéséről. Reális esélyünk van rá, hogy Közép-Európa egyik sikeres gazdaságává váljunk, de ez csak úgy sikerülhet, ha a megyei vállalkozások is arra törekszenek, hogy a legjobbak legyenek.

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, hogy kedden hozták nyilvánosságra a kamara konjunktúra-felmérését 3000 cég válaszaira építve. A 16 éve rendszeresen elvégzett kutatás előrejelzéseit jellemzően a GDP alakulása is követi, ezért is ad okot a bizakodásra, hogy most minden területen pozitív várakozásokat mértek, még az építőiparban is.

Dr. Parragh LászlóDr. Parragh László

Parragh felhívta a figyelmet a magyar és a német gazdaság összefüggéseire. A 2008-as összeomláskor a két gazdaság együtt, párhuzamosan csökkent, csakhogy a magyar mélyebbre zuhant és lassabban lábalt ki. Az is megfigyelhető volt, hogy országon belül is a legfejlettebb régiókat érte el leggyorsabban, de itt a kilábalás is gyorsabb volt, míg például Borsod megyét lassabban találta meg, de sokkal nehezebb is kiutat találni. Ez azt bizonyítja, hogy a fejlettebb, iparosabb régióknak nagyobbak a túlélési esélyei. A némethez képest lassabb fejlődés egyik oka a gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága volt – jegyezte meg az elnök –, illetve az, hogy a németek a strukturális reformokat 2004-re végrehajtották, ezáltal mobilabb munkaerő-piaccal, jobb közigazgatással, a piachoz közelebb álló oktatással felvértezve küzdöttek meg a visszaeséssel. Örömteli, hogy a magyar rendszer is ebbe az irányba tart.

Dr. Markovszky GyörgyDr. Markovszky György

Dr. Markovszky György, a vendéglátó megyei kamara elnöke a hetedik alkalommal kiadott összeállításról elmondta: jó érzés viszont látni az ismert arcokat a kiadványban, mert a vállalkozások teljesítménye mögött személyek állnak, akiknek köszönetet kell mondanunk a munkájukért. A kamara átköltözésével kapcsolatban megköszönte Navracsics Tibornak, hogy a járási hivatal helyének kijelölésekor a Budapest úti műemléki állapotú épület felújítása mellett döntöttek, ezt a kétmilliárd forintos beruházást a magántőke soha nem vállalta volna fel. Az emiatt új helyre, a Radnóti térre költözött kamara új épülete tágasabb, alkalmasabb a vállalkozók igényeinek teljesítésére, a szakrendezvények befogadására.

A kiadványban szereplő 200 vállalkozásról elmondta, hogy azok a megye árbevételének 75 százalékát adják, a maradék 25 százalék több tízezer vállalkozásból tevődik össze.

A lista első helyén a Continental áll, amely az országos listákon a 38. helyen képviseli megyénket. A második a péti Nitrogénművek, amely országosan 75., a harmadik Valeo pedig százhatodik. A megyei lista negyedik helyezettje a Vöröskő Kft, az ötödik a Le Bélier Formaöntöde.

Schöngrundtner Tamás
Cseh Zoltán
további cikkek
Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07 A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden. 2024. március 19. 13:22 Harmadával olcsóbb lehet a húsvéti tojás tavalyhoz képest Harmadával olcsóbb lehet a húsvéti tojás tavalyhoz képest Húsvétra 60 forint körül alakulhat a tojás fogyasztói átlagára, vagyis a vásárlók az előző évhez képest harmadával olcsóbban juthatnak az ünnephez tartozó egyik kiemelt alapélelmiszerhez - derül ki az Agroinform.hu kedden kiadott elemzéséből. 2024. március 12. 8:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.