Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Lakossági fórumok és sziréna próbák 2013-ban

2014. január 7. 11:42 // Forrás: Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elsődleges feladata a veszélyhelyzetek, katasztrófák megelőzése, így fontos feladatnak tekinti a lakosság felkészítését, tájékoztatását arra, hogyan kerülhetők el a súlyos személyi, és anyagi sérüléssel járó veszélyhelyzetek, illetve, hogy milyen magatartást szükséges tanúsítani egy már bekövetkezett veszélyhelyzet esetén.

2013-ban a három katasztrófavédelmi kirendeltség, összesen 37 településen tartott lakossági fórumokat annak érdekében, hogy az illetékességükben lévő települések lakosai megismerjék a környezetükben lévő, továbbá az adott évszakban gyakran előforduló veszélyeztető tényezőket, azok megelőzésének lehetőségeit. 2013. július 2-án, felsőküszöb értékű üzem tevékenységének engedélyezése előtti lakossági fórumot tartottak az Ajkai Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területén lévő Szőc és Halimba településeken.

A Katasztrófavédelem szakemberei tájékoztatták a lakosságot az esetlegesen bekövetkező katasztrófa esetén hallható szirénahangok jelentéséről, valamint az ebben az esetben tanúsítandó magatartásról. A Katasztrófavédelmi Kirendeltségek ellenőrzéseket hajtottak végre az üzemképtelen szirénák kiszűrésére. 
Veszprém megye területén összesen 210 darab lakosságriasztó sziréna található, melyek csökkentett üzemű, ún. „morgató- próbás” ellenőrzése végrehajtásra került.

A Seveso II. irányelv hatálya alá tartozó felső küszöbértékű üzemek közelében található településeken, megyénkben összesen hat helyen – Behidán, Gógánfán, Ősben, Pétfürdőn, Várpalotán és Ukkon – lettek telepítve Monitoring és Lakossági Riasztó Rendszerek (MoLaRi), melynek hangos próbáját minden hónap első hétfőjén végzik.

A lakosság 2014-ben is számíthat mind a lakosságvédelmi szirénarendszerek próbájára, mind pedig lakossági fórumok megtartására. Ezek a fórumok jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy a Katasztrófavédelem kapcsolatba lépjen a lakossággal, megismertesse működését, felhívja a figyelmüket a tűzvédelem, az iparbiztonság és a polgári védelem fontosságára, illetve arra, hogy milyen súlyos következményekkel járhat a vonatkozó szabályok, illetve a kötelezettségek megsértése.

2014-ben két hónapban, márciusban és szeptemberben lesz teljes körű, hangos üzemű próba, míg a további tíz hónapban csökkentett üzemű, ún. „morgató- próbák” kerültek megtartásra.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.