Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Senki ne induljon útnak!

2014. február 1. 17:44
A Magyar Közút Zrt nyomatékosan kéri a közlekedőket, hogy az ónos esővel érintett területeken semmiképpen ne induljanak útnak, mivel várhatóan balesetveszélyes, síkos útszakaszok alakulhatnak ki.

22:20 - Korlátozzák a teherforgalmat

Korlátozzák a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművek forgalmát Veszprém megyében az ónos eső okozta rendkívüli időjárási viszonyok miatt - közölte a Katasztrófavédelem. A megye területén valamennyi érintett járművet várakoztatja a rendőrség. A Katasztrófavédelem azt kéri, hogy a korlátozás által nem érintett járművekkel se induljon útnak senki.


20:08 - Piros figyelmeztetés megyénkben

A legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adta ki megyénkre a nap hátralévő óráira az Országos Meteorológiai Szolgálat.


19:40 - Sebességkorlátozás az M7-es Somogy megyei szakaszán

 (Útinform) - Az M7-es autópálya teljes somogyi szakaszán 60 kilométeres sebességkorlátozás lépett életbe 19 órától a kialakulóban lévő jegesedés miatt. A sztrádán működő elektronikus jelzőtáblákon a szomszédos megyékben is tájékoztatják a közlekedőket a korlátozásról. Kérjük, vezessenek óvatosan!


19:00 - Az Útinform legfrissebb jelentése szerint a Dunántúlon többfelé ónos eső esik: Szombathely Sárvár, Körmend, Ajka, Keszthely, Tapolca, Szántód, Pécs, Szekszárd, valamint Baja környékén. Országszerte fagypont alatti a hőmérséklet, a leghidegebbet Ajkán (-6 és -2 C fok) mérték.

Az autópályák burkolata sónedves.A főutak a Dunántúlon sónedvesek, Ajka térségében jeges szakaszokra is számítani kell. Az alsóbbrendű úthálózat is sónedves a Dunántúlon. Körmend és Ajka környékén jegesek a mellékutak.


17:44 - Az Országos Meteorológiai Szolgálat a közép-dunántúli területekre narancssárga riasztást adott ki tartós, intenzív ónos eső miatt.

Térkép: OMSZTérkép: OMSZ

A Magyar Közút rendkívüli közleményében arról tájékoztatta lapunkat, hogy ónos eső idején az utak sózása hatástalan, mivel a megelőzésképpen kijuttatott szóróanyag nem tudja kifejteni olvasztó hatását, intenzív csapadék esetén az eső a preventív módon kiszórt síkosságmentesítő anyagot is le tudja mosni a burkolatról. Így a síkosságot csak akkor tudják hatékonyan csökkenteni, ha az eső már elállt, ráadásul a csapadék elállta után a munkagépeinknek is a csúszós útszakaszokon kell elvégezni munkájukat, tehát ilyenkor a síkosságmentesítés jóval több időt vesz igénybe.

A Közút ezért arra kéri a közlekedőket, hogy az ónos esővel érintett területeken semmiképpen ne induljanak útnak, mivel várhatóan balesetveszélyes, síkos útszakaszok alakulhatnak ki! Kérik az autósokat, hogy folyamatosan kövessék figyelemmel az Útinform szolgálat, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Meteorológiai Szolgálat  és az Országos Rendőr-főkapitányság weboldalát, illetve ezen szervezetek hivatalos közösségi oldalait, ahol friss információkat szerezhetnek az időjárási helyzet alakulásáról, az aktuális útállapotokról és az esetleges korlátozásokról.

Az ónos esővel kapcsolatos legfrissebb információkat egy helyen összegyűjtve megtalálják itt, a Vehiren.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.