Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szarvasbikával ütközött

2014. február 24. 16:26 // Forrás: Veszprémi Rendőrkapitányság
Hatalmas szerencséje volt annak a sofőrnek, aki 22-én, szombaton a kora reggeli órákban közlekedett Veszprém külterületén – tájékoztatott a Veszprémi Rendőrkapitányság.

Amikor ugyanis a 8-as számú főút egyik szakaszához ért, a menetiránya szerinti bal oldalon lévő fás-bokros területről hirtelen egy szarvasbika futott ki a járműve elé. A baleset már nem tudta elkerülni, szerencsére azonban „ csak” a tehergépkocsi eleje tört össze, személyi sérülés nem történt – zárul a rendőrkapitányság közleménye.

 Az alábbi fotó még tavaly készült, amikor egy mentőautó ütközött egy szarvassal. A kép jól illusztrálja, milyen következményekkel járhat egy nem kívánt találkozás a nagyvaddal. 

Ha ismerjük és tiszteletben tartjuk a természet játékszabályait, valamint a szakemberek tanácsait, elkerülhetjük a balesetet, vagy legalább csökkenthetjük az elszenvedett kárt – írta az FN24.hu. – Az egyik ilyen, hogy ha a vad átvág előttünk az úton, azonnal lassítsunk. Még akkor is, ha messze van, bőven féktávolságon kívül. A szarvas, a vaddisznó és telente az őz is kisebb­nagyobb csapatokba verődve mozog, ezért szinte biztosra vehetjük, hogy az
átsuhanó vad nyomában további állatok bukkannak majd elő a sötétből. A háromszög alakú, szarvast ábrázoló veszélyjelző táblákat is komolyan kell venni, a vadgazdálkodási szakemberek javaslatainak figyelembevételével közútkezelők ezeket az ismert vadváltók helyére telepítik, és az érintett útszakaszon kilométerenként megismétlik a figyelmeztetést. Ez nem azt jelenti, hogy csak itt keresztezheti vad a műutat, hanem hogy itt kiemelten nagy ennek valószínűsége. 

A legjobb tanács a sokszor emlegetett és ritkán betartott szabály: a sebesség helyes megválasztása, főleg erdős úton vagy erdő és mezőgazdasági terület határán haladva. Nem pusztán a sebességkorlátozás tiszteletben tartása, anem az adott helyzethez való folyamatos alkalmazkodás, amivel ha a balesetet nem is lehet elkerülni, következményei mindenképp csökkenthetők. Bármilyen „jó sofőr” is az ember, higgyük el Hajas Péter Pálnak, amennyiben mi nem tudunk időben fékezni, a reflektor fénycsóvájától ledermedő vad ritkán fog időben kitérni az ütközés elől. A találkozás valószínűségét csökkentheti az autókra felszerelhető, menetszél által működtetett ultrahangos vadriasztó síp. 

 

 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.