Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Richter és a rubel

2014. február 26. 16:40
A Richter rubel elszámolásban mutatja ki oroszországi bevételeit, így a rubel elmúlt időszakban bekövetkezett gyengülése érinti az éves eredménykilátásokat.

Az orosz bevételek éves szinten 14,3 milliárd rubelt, kb. 100 milliárd forintot tettek ki 2013-ban, 7,0 körüli átlagos Rbl/Ft árfolyam mellett. A jelenlegi 6,3 Ft/Rbl árfolyamszint a tavalyi éves átlaghoz képest mintegy 10%-os rubel gyengülést jelent a forinthoz képest, így ha az egész évben tartósan fennmarad ez az árfolyamszint, az 10 milliárd forint körüli  fedezet- és eredménykiesést jelent minden más körülmény változatlansága esetén (összehasonlításként, az éves működési eredmény tavaly 48 milliárd forint volt). Az ukrán államcsőd egyre fenyegetőbb veszélye rövid távon tovább gyengítheti a rubelt, ezzel együtt az orosz fizetőképesség megkérdőjeleződése nem valószínű, így egy igen volatilis időszak után a rubel némi visszaerősödése lenne indokolt. A képet tovább árnyalja a forint árfolyamalakulása, ami akár jelentős mértékben el is válhat a továbbiakban a rubeltől (más tényezők befolyásolják). Látható, hogy éves szinten a Ft/Rbl kereszt alakulása felelősséggel nehezen jelezhető előre, mindazonáltal a fundamentumok – akár egy rövid távú további gyengülés után – hosszabb távon a forinthoz képest egy erősebb rubel mellett szólnának. 
 
Árfolyamfedezeti ügyleteket jelenleg érdemben nem köt a Richter, így a természetes fedezettség maradna. Ilyen azonban nemigen van, hacsak a helyi leányvállalat rubelben felmerülő működési költségeit nem tekintjük (ilyen bontást a Richter nem hoz nyilvánosságra). 
 
A rubel a forinthoz képest tavaly folyamatosan gyengült, ami nyomon volt követhető a bruttó fedezeti ráta alakulásában is (64,0%->63,9%->62,3%->61,1%), és amennyiben a jelenlegi árfolyamszint tartósan fennmarad, úgy a gyorsjelentés után kiadott, az akkori árfolyamok mellett pesszimistának tűnő menedzsmentkommentár (csökkenő éves árbevétel, a várt 15-16% helyett 12-13%-os éves működési eredményráta) valóra válhat. A kérdés az, hogy a gyenge rubelt egy tartósan megmaradó körülményként, vagy átmeneti, egyszeri tényezőként kezeljük. Ha tartósan fennmarad, úgy a fenti számítás szerint mintegy 20%-os eredménykieséssel és ugyanilyen mértékű fundamentális érték csökkenéssel számolhatunk, hiszen ebben az esetben a diszkontált pénzáramlás teljes időtávjára érvényesül a csökkenő eredmény és cash-flow. Ha egyszeri tényezőként kezeljük és feltételezzük az egyszerűség kedvéért, hogy egy évre, a fent említett, tavalyi éves átlagnál 10%-kal gyengébb árfolyamszint érvényesül, azután visszaáll az eredeti állapot, úgy a fent említett 10 milliárd forintot egyszeri eredménykiesésként kezelve részvényenként mindössze 54 forintos hatás mutatható ki.
 
Az elmúlt időszak árfolyamreakciója láthatóan azt a várakozást tükrözi, hogy a rubel tartósan gyenge marad; a fenti számítás azt támasztja alá, hogy ha ebben nem hiszünk,  úgy a jelenlegi 3840 Ft körüli árfolyamszinteken már érdemes lehet gyűjtögetni a Richter papírokat.

Lámpi Ferenc
Fiókvezető
Buda –Cash Brókerház Zrt
Veszprém

további cikkek
Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07 A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden. 2024. március 19. 13:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.