Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kém-ügy: zárt ülésen tárgyal a Nemzetbiztonsági Bizottság

2014. május 19. 10:57 // Forrás: mti
Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága zárt ülésen hallgatja meg hétfőn a minősített bűncselekménnyel megvádolt jobbikos európai parlamenti képviselőt, Kovács Bélát és ügyében Vona Gábort, a Jobbik elnökét, valamint ügyészségi és titkosszolgálati vezetőket.

Előzmények

A Magyar Nemzet csütörtökön robbantotta a hírt, miszerint Kovács Béla Jobbikos EP-képviselő a gyanú szerint orosz kém. Kovács mindent tagadott, a DK és az LMP kezdeményezésére hétfőre összehívták a Nemzetbiztonsági Bizottságot. A Kovács-ügy kirobbanása állítólag nem mindenkit lepett meg, az Index azt írta, hogy háta mögött már régóta Kágébélának nevezték az érintett képviselőt párttársai.


Zárt ajtók mögött

Az ülés kezdete után néhány perccel távozó Vadai Ágnes (DK) országgyűlési képviselő újságíróknak elmondta: az ülés zárttá nyilvánításáról fideszes szavazatokkal döntöttek. Vadai Ágnes az ülésről távozva azt mondta: "sejtették, hogy a Jobbiknak van titkolnivalója, de ezek szerint a Fidesznek is", mivel a két párt képviselői közösen úgy döntöttek, hogy nem vehet részt az ülésen annak ellenére, hogy - elmondása szerint - ő kezdeményezte a bizottság összehívását.

Kovács Béla, a Jobbik EP-képviselője megérkezik az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésére (MTI Fotó: Beliczay László)Kovács Béla, a Jobbik EP-képviselője megérkezik az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésére (MTI Fotó: Beliczay László)

A DK-s politikus azt is elmondta, hogy bizottság először ügyészségi és titkosszolgálati vezetőket, majd a jobbikos képviselőket hallgatja meg zárt ajtók mögött. Hozzátette, kérni fogja a Belügyminisztériumtól, hogy az üggyel kapcsolatos dokumentációt megtekinthesse. Ha van kémkedési ügy, akkor az nem csak Magyarország, hanem az Európai Unió ügye is, arról az EU polgárainak is tudniuk kell - érvelt Vadai Ágnes.

Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja szintén az ülés előtt úgy nyilatkozott: azért is kezdeményezték elsők között a bizottság összehívását, hogy megtudják, történt-e Oroszország részéről befolyásszerzés Magyarországon és a Jobbiknak ebben volt-e szerepe. Vadai Ágnes és Szél Bernadett is egyetértett abban, hogy ha van az ügynek olyan része, amely nem minősített adat, akkor az ülés azon része legyen nyilvános.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke (b) és Mirkóczki Ádám, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos tagja (MTI Fotó: Beliczay László)Vona Gábor, a Jobbik elnöke (b) és Mirkóczki Ádám, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos tagja (MTI Fotó: Beliczay László)

Vona Gábor, a Jobbik elnöke az ülést megelőzően újságíróknak arról beszélt: az ő és Kovács Béla meghallgatását nyílt ülésen kérik, mert nem tagjai olyan grémiumnak, ami minősített adatokat kezel. Aki zárt ülést akar elrendelni, annak titkolnivalója van - értékelte. Kovács Béla, a párt megvádolt EP-képviselője arra a kérdésre, hogy mivel készül, azt felelte: "tiszta szívvel, lélekkel".

vehir.hu
további cikkek
Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Hétvégén a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjei és Porga Gyula, polgármester is néhány óra alatt gyűjtötte össze az önkormányzati választáson való elinduláshoz szükséges támogató aláírásokat. Sőt, volt olyan városrész, ahol a szükséges mennyiség háromszorosa is összejött egy délelőtt alatt. Hétfő délelőtt a jobboldali jelöltek a kampány első napjainak tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót a Városháza előtt. 2024. április 22. 16:29 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra választás 2024 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra Hétfő délelőtt hivatalosan véget ért az a több hónapig tartó politikai egyezkedés, aminek a végén Gerstmár Ferenc LMP-s baloldali önkormányzati képviselő az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért civil összefogáshoz csatlakozott. Ezzel együtt nyilvános lett az a tizenkét fős lista is, amivel elindulnak a júniusi önkormányzati választáson. 2024. április 15. 19:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.