2021. november 30.
//
András, Andor névnap

Kém-ügy: zárt ülésen tárgyal a Nemzetbiztonsági Bizottság

2014. május 19. 9:57
mti
Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága zárt ülésen hallgatja meg hétfőn a minősített bűncselekménnyel megvádolt jobbikos európai parlamenti képviselőt, Kovács Bélát és ügyében Vona Gábort, a Jobbik elnökét, valamint ügyészségi és titkosszolgálati vezetőket.

Előzmények

A Magyar Nemzet csütörtökön robbantotta a hírt, miszerint Kovács Béla Jobbikos EP-képviselő a gyanú szerint orosz kém. Kovács mindent tagadott, a DK és az LMP kezdeményezésére hétfőre összehívták a Nemzetbiztonsági Bizottságot. A Kovács-ügy kirobbanása állítólag nem mindenkit lepett meg, az Index azt írta, hogy háta mögött már régóta Kágébélának nevezték az érintett képviselőt párttársai.


Zárt ajtók mögött

Az ülés kezdete után néhány perccel távozó Vadai Ágnes (DK) országgyűlési képviselő újságíróknak elmondta: az ülés zárttá nyilvánításáról fideszes szavazatokkal döntöttek. Vadai Ágnes az ülésről távozva azt mondta: "sejtették, hogy a Jobbiknak van titkolnivalója, de ezek szerint a Fidesznek is", mivel a két párt képviselői közösen úgy döntöttek, hogy nem vehet részt az ülésen annak ellenére, hogy - elmondása szerint - ő kezdeményezte a bizottság összehívását.

Kovács Béla, a Jobbik EP-képviselője megérkezik az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésére (MTI Fotó: Beliczay László)Kovács Béla, a Jobbik EP-képviselője megérkezik az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésére (MTI Fotó: Beliczay László)

A DK-s politikus azt is elmondta, hogy bizottság először ügyészségi és titkosszolgálati vezetőket, majd a jobbikos képviselőket hallgatja meg zárt ajtók mögött. Hozzátette, kérni fogja a Belügyminisztériumtól, hogy az üggyel kapcsolatos dokumentációt megtekinthesse. Ha van kémkedési ügy, akkor az nem csak Magyarország, hanem az Európai Unió ügye is, arról az EU polgárainak is tudniuk kell - érvelt Vadai Ágnes.

Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja szintén az ülés előtt úgy nyilatkozott: azért is kezdeményezték elsők között a bizottság összehívását, hogy megtudják, történt-e Oroszország részéről befolyásszerzés Magyarországon és a Jobbiknak ebben volt-e szerepe. Vadai Ágnes és Szél Bernadett is egyetértett abban, hogy ha van az ügynek olyan része, amely nem minősített adat, akkor az ülés azon része legyen nyilvános.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke (b) és Mirkóczki Ádám, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos tagja (MTI Fotó: Beliczay László)Vona Gábor, a Jobbik elnöke (b) és Mirkóczki Ádám, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos tagja (MTI Fotó: Beliczay László)

Vona Gábor, a Jobbik elnöke az ülést megelőzően újságíróknak arról beszélt: az ő és Kovács Béla meghallgatását nyílt ülésen kérik, mert nem tagjai olyan grémiumnak, ami minősített adatokat kezel. Aki zárt ülést akar elrendelni, annak titkolnivalója van - értékelte. Kovács Béla, a párt megvádolt EP-képviselője arra a kérdésre, hogy mivel készül, azt felelte: "tiszta szívvel, lélekkel".

vehir.hu

További cikkek

Fejezzék be a cicaharcot!
Fejezzék be a cicaharcot!
Az épülő katonai bázis és a településrészi önkormányzat ügyében tartottak sajtótájékoztatót az MSZP-LMP-P frakció önkormányzati képviselői hétfő délelőtt Gyulafirátóton.
Orbán Viktor: kifizetjük a teljes 13. havi nyugdíjat
Orbán Viktor: kifizetjük a teljes 13. havi nyugdíjat
Orbán Viktor közölte: a magyar politikának van egy sajátossága, időről időre természetes módon létrejön egy olyan nagy párt, amely nem csak valamely elv és ideológia képviseletét, hanem az egész nemzet szolgálatát tűzi zászlajára. "Szép dolog az ideológia, a politikai rendezőelvek, a nemzetközi pályát befutó politikai eszmék, de a nap végén egyetlen megkerülhetetlen, kiválthatatlan és leválthatatlan erő, hatalmi tényező van": a magyar nép - mutatott rá a Fidesz vasárnapi tisztújító kongresszusán.
A Fidesz-KDNP önkormányzati frakciójának szóvivője segíti a városi ügyek átláthatóságát
A Fidesz-KDNP önkormányzati frakciójának szóvivője segíti a városi ügyek átláthatóságát
Halmay Gábor, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője a jövőben a frakció szóvivői feladatait is ellátja majd Veszprémben. A helyi politikus azt ígérte, új feladatkörében törekedni fog arra, hogy a helyi lakosok az önkormányzati döntésekről és az azokhoz vezető folyamatokról még közérthetően tájékozódhassanak.
Előválasztás után...
Előválasztás után...
Számomra nem volt váratlan MZP (Márki-Zay Péter) győzelme Karácsony visszalépését követően, miképp Csonka Balázs (DK) győzelme sem volt kiszámíthatatlan. Sőt meglepődve vettem tudomásul, hogy ez még a helyi kormánypártiak és DK-sok közt sem volt egyértelmű. Logikailag is ennek kellett történnie. - Adamecz Zoltán véleménycikke az előválasztásról és az előttünk álló időszakról.
Márki-Zay Péter nyerte a kaotikus előválasztást
Márki-Zay Péter nyerte a kaotikus előválasztást
Bár vasárnap este még nem volt teljes a szavazatok feldolgozottsága, Márki-Zay Péternek szinte behozhatatlan előnye van Dobrev Klárával szemben, így várhatóan ő lesz Orbán Viktor kihívója a jövő évi országgyűlési választáson.