Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C

Gázpalackok szabályos használata, tárolása

2014. május 23. 14:38 // Forrás: Katasztrófavédelem
A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területén 2014. január elsejétől napjainkig több olyan tűzeset történt, melynek során a beavatkozó tűzoltók munkáját gázpalackok nehezítették. Az esetek többségében sikerült a propán-bután palackokat épségben kihozni, azonban két tűzesetnél összesen három palack felrobbant.

A propán-bután „A”, azaz fokozattan tűz- és robbanásveszélyes osztályba sorolandó, ami azt jelenti, hogy az anyag heves égése, robbanása hőhatásra bekövetkezik. Egy 25 kilogramm töltettömegű palackban lévő gáz a természetben körülbelül a kétszázharmincszorosára tágul. A gáz alsó robbanási határértékértéke 1,5%, ami azt jelenti, hogy 100 liter levegőhöz 1,5 liter gáz elég ahhoz, hogy robbanásveszélyes koncentrációt idézzünk elő. Egy átlagos palackban a gáz nyomása és tágulása a hőmérséklet függvénye. Figyeljünk arra, hogy csak hivatalos forgalmazótól vásároljunk gázpalackot, melyek a szabályok szerint, megfelelően vannak töltve.

Ahhoz, hogy a gázpalackokkal történő balesetek, tűzesetek, robbanások elkerülhetőek legyenek, néhány alapszabályt be kell tartani, melyet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmaz.

Oda kell figyelni arra, hogy gázpalackot a talajszintnél mélyebb helyiségben (pl.: pincében, kútban, garázsban stb.), illetve tetőtérben tárolni nem szabad. A talajszintnél mélyebben lévő helyiségekben, mélyedésekben – miután a gáz a levegőnél nehezebb – a szivárgó gáz összegyűlik, felhalmozódik, mellyel fokozott robbanásveszélyt idéz elő. Lakóházak tetőterében pedig azért nem lehet PB gázpalackot tárolni és használni, mert a nyári időszakban a hőmérséklet és ezzel a palackban uralkodó nyomás megnövekedik.

Tilos PB gázpalackot használni és tárolni, olyan földszintesnél magasabb építményben, ahol az esetleges gázrobbanás a tartószerkezet összeomlását idézheti elő. Ez tipikusan a házgyári panel szerkezetű, több emeletes lakóépületekre vonatkozik. Tilos továbbá az egynél több szintes épületekben, nehezen megközelíthető, a közlekedést és a mentést akadályozó, korlátozó helyeken, valamint lépcsőkön, lépcsőházakban, folyosókon, és azok közvetlen környezetében is.

Kérjük a lakosságot, hogy biztonságuk érdekében a fenti szabályokat minden körülmények között tartsák be, hiszen a szabályok megszegése, a PB gázpalackok nem megfelelő tárolása és használata életeket veszélyeztethet.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.