2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona névnap

Rövidfilmes jubileum

  • kult
  • 2014.10.13
    12:07
Tizedik alkalommal rendezték meg a Pannonfíling Mozgóképes Találkozót szombaton az Expresszóban.

A korábbi években megszokottakhoz hasonlóan ezúttal is nyílt versenyre hívták a vállalkozó szelleműeket, akár elsőfilmes amatőrök is nevezhettek, és volt is, aki összeszedte a bátorságát, és megmérettette magát a közönség és a zsűri által. Természetesen gyakorlottabb nevezőket is találtunk az idei mezőnyben, vizsgafilmeket, médiastúdiók támogatásával készült alkotásokat is indítottak a Veszprémi Ünnepi Játékok Kft. támogatásával, Porga Gyula polgármester fővédnöksége alatt megrendezett filmfesztiválon. 

A bemutatott 28 versenymű között akadt kisjátékfilm, dokumentumfilm, animációs film, videóklip, és filmetüd is. A zsűriasztalnál Gecs Mónika, a Vekkord Összművészeti Egyesület alelnöke és művészeti koordinátora, Buvári Tamás rendező, forgatókönyvíró, Kövi Gergő rendező, forgatókönyvíró, a tavalyi találkozó nyertese is helyet foglalt, azonban érezhetően Réz András filmesztéta volt a fő véleményformáló, aki a tőle megszokott karcossággal fogalmazta meg véleményét a látottakról, és talán ítésztársait is magával húzta a kritikusabb szemléletmód felé. 

Az első díjat végül Nagy Kálmán kapta, Gubanc című alkotásáért. A második helyezett Bunda Balázs és Varga Máté Út a boldogsághoz című kisfilmje, a harmadik helyezett pedig Szalkai Péter Symbolica című alkotása lett. A nyertesek 100.000 forint pénzjutalmon osztozhattak, valamint belépőket nyertek a 2015-ös VeszprémFest koncertjeire. A budapesti Polifilm Műhely különdíját Szelestey Bianka kapta A visszautasíthatatlan ajánlat című filmjéért. A közönség Bunda Balázs és Varga Máté Út a boldogsághoz filmjét szavazta meg a legjobbnak, így hozzájuk került Debreczeny Zoltán „Egy jó hely szelleme” című festménye.

Németh Csaba szervező kérdésünkre elmondta: jól sikerült a rendezvény, sok néző érkezett és érdekes beszélgetések alakultak ki a filmek kapcsán, amelyek egyébként az utóbbi évek egyik legerősebb mezőnyét alkották. Hozzátette: örül annak is, hogy a jubileumi Pannonfílinget az eredeti helyszínen, az Expresszóban rendezhették meg - az elmúlt években a Séd Mozi átépítése miatt kellett ideiglenesen költöznie a rövidfilmes találkozónak.