2018. július 22., vasárnap
Magdolna névnap

A halál nem egy fekete lyuk

  • 2014.10.30
    05:26
  • Gesztesi Ákos
A buddhisták szerint a test valóban megöregedhet és elmúlhat, azonban tudatosságunk az, ami állandó és elpusztíthatatlan.

A 20. Század egyik legnagyobb meditációs mestere Rangdzsung Rigpe Dordzse, a 16. KarmapaA 20. Század egyik legnagyobb meditációs mestere Rangdzsung Rigpe Dordzse, a 16. Karmapa

Az embereket évezredek óta foglalkoztatja a világ, az élet, és az, hogy mi történik a halál után. Éppen ezért világlátástól függően számtalan elképzelés született már arról, hogy mi történik velünk az elmúlás pillanatában. A hiten alapuló vallásoknál igen elterjedt az a nézet, miszerint a világnak van egy teremtője, és ezért van egy eleje, és van egy vége.

A buddhizmus és több más tapasztalati vallás azonban úgy vélekedik a létezésről és a halálról, mint ami az élet-halál körforgás természetes része. Buddha tanításai szerint az, ami a szemünkön át néz, a fülünkön át hall és a tegnapra vagy a holnapra gondol,- vagyis a tudatunk- az egyetlen dolog, ami állandó és elpusztíthatatlan. Minderre logikai alapon mutatnak rá.

A világot, amit tapasztalunk, nem egy felsőbb hatalom hozza létre, hanem mi magunk vagyunk saját tapasztalataink és élményeink létrehozói minden pillanatban. Ez azt jelenti, hogy jelenlegi tetteink, szavaink és gondolataink alakítják a jövőnket, így a halál idején is korábbi cselekedeteink eredményeit tapasztaljuk.
A buddhisták ezért igyekeznek életük során minél több pozitív tettet létrehozni testtel, beszéddel és a tudattal. Ezáltal következő életeik során kedvezőbb körülmények közé születhetnek, hogy közelebb kerüljenek a végső célhoz, a megvilágosodáshoz.

A jobb érthetőség érdekében a tudat különböző megnyilvánulásait és állapotait a tanítások több szakaszra osztják az élet körforgásának szempontjából. Ezeket az állapotokat tibetiül „bardó”-nak hívjuk, melynek jelentése „rés” vagy „között”. A bardó, vagyis a köztesállapot a tanítások szerint mindig egy bizonyos kezdőponttól egy bizonyos végpontig tart. Mivel minden folyamatosan változik, ezért végtelen számú bardó létezik, egészen a megvilágosodás eléréséig. Akik elérték a megvilágosodást, úgy definiálják a tapasztalást, hogy egyszerre van jelen minden pillanatban az együttérzés, a félelemnélküliség, a bölcsesség és a végtelen öröm.

Láma Ole NydahlLáma Ole Nydahl

A tibeti buddhizmus óriási mennyiségű és egyedülálló tudással rendelkezik a halállal és haldoklással kapcsolatban. A buddhista meditációs mesterek 25 évszázadon keresztül kifinomult meditációs technikák alkalmazásával tettek szert ezekre a tapasztalatokra. Ezt a tudást a dán Láma Ole Nydahl a Félelem nélküli halál című könyvében foglalta össze, amely idén tavasszal jelent meg magyarul. A könyv hetekig vezette a hazai eladási listákat.