2019. július 23., kedd
Lenke névnap

Egy malomban örülünk

Elkészült az új Szatmári malom Kádártán, az üzemet szerdán adták át.

Az ünnepélyes avatáson Szatmári Zoltán, a Szatmári Malom Kft. ügyvezetője a cég történetét összefoglalva elmondta, hogy 1993-ban léptek piacra egy jászberényi malom megvásárlásával, a céget később Veszprémben, Pápán és Kiskunhalason újabb őrlőüzemekkel bővítették. A fogyasztói elvárások folyamatos növekedése miatt számos fejlesztést hajtottak végre az elmúlt években, először a napi 250 tonna kapacitású jászberényi malom újult meg 2009-ben. 


Ennek mintájára 2013-ban elkezdték megépíteni a kádártai üzemet. A napi 240 tonna teremelésére alkalmas  malom 1,8 milliárd forintos költségvetésből épülhetett fel, ebből 100 millió forint támogatás. 


Porga Gyula polgármester kijelentette: amikor egy gazdasági társaság gazdagodik, azzal az őt befogadó közösség is gazdagabbá válik. A jövő megérkezett Kádártára, az új malomban XXI. századi technológiákkal dolgoznak. A jövő azonban nem kopogtat be magától, tenni kell érte. A polgármester szerint a Szatmári Malom Kft. története azt bizonyítja: érdemes fűteni a lángot, éltetni a hitet, mert az 1993-ban induló vállalkozás mára az ország egyik legjelentősebb termelőjévé vált a szektorban. 

Porga GyulaPorga Gyula

Pócs János országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) Szatmári Zoltán munkáját méltatta. A képviselő hangsúlyozta: Szatmári a közösség érdekeit mindig önös érdekei elé helyezte, szívesen támogat sportot, kultúrát, oktatást, és teremt munkahelyet a környéken élők számára. Pócs kiemelte: a Szatmári Malom Kft a kemény munkának köszönhetően vált naggyá. 

Zsigó RóbertZsigó Róbert

Zsigó Róbert, a Földművelési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára emlékeztetett: a malomipar magyarországitörténete két évszázados múltra tekinthet vissza, csúcspontját a dualizmus idején érte el, akkoriban a gazdaság húzóágazata volt. Az első világháború után az ország mezőgazdasága összeomlott, a malmok kihasználatlanul álltak, sorra zárták be őket. Mára a mennyiség helyett a minőség került előtérbe, az élelmiszer-biztonság, a higiénia váltak a legfontosabb szempontokká, és Kádártán a legmodernebb eszközök állnak rendelkezésre ahhoz, hogy ezeknek  a szigorú elvárásoknak megfeleljen az előállított liszt. 

A köszöntők után a meghívott vendégeket körbevezették az üzem területén. A malomban készült látványos fotóinkból összeállítottunk egy galériát is.