Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C

Kötelező drogteszt az iskolákban?

2014. december 8. 15:44 // Forrás: mti
A Fidesz támogatja Kocsis Máté ötletét, ami szerint a 12-18 éveseket, valamint a politikusokat és újságírókat évente kötelező drogtesztnek vetnék alá.

Kocsis a hétvégén Facebook-oldalán osztotta meg gondolatait, amikből könnyen lehet, hogy törvény lesz:

Szinte minden nap olvasni droggal kapcsolatos híreket. A téma körül komoly viták bontakoznak ki, mert egyre több társadalmi réteget érint. Megdöbbenve olvasom sokszor, hogy számos "szakértő" drogpolitikát emleget, ugyanakkor sokan vagyunk, akik inkább drogellenes politikáról szeretnénk hallani. A drog ugyanis életveszélyes, féltjük tőle a gyermekeket és a jövőnket is. Szerintem érdemes lenne bevezetni a rendszeres drogkontrollt a legveszélyeztetettebbek, a döntéshozók és a közvélekedést formálók számára. Így a 12-18 év közöttiekre, a választott politikusokra és az újságírókra vonatkozhatna az évenkénti kötelező drogteszt. Javasolni fogom az országgyűlési frakciónak, hogy a közeljövőben tűzze napirendre a kérdést és a részletszabályok megvitatása után készítsen jogszabály-tervezetet.

A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja fenntartásokkal, "erős pontosításokkal", de támogatja a Kocsis Máté által felvetett drogtesztjavaslatot - közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.   A politikus indoklásul azt mondta, hogy a drogszűréssel harcolni lehet a drogkereskedelem ellen. A legfontosabb módosítási javaslatuk között említette, hogy kiskorúak esetében a drogteszt eredményéről csak a szülő értesülhetne. A VIII. kerületi polgármester tervei szerint a politikusokra és újságírókra is vonatkozó drogtesztről Rogán Antal azt mondta: ez jogi kérdés, arról, hogy a politikusok és újságírók esetében a teszt hogyan lenne megvalósítható, a fideszes Gulyás Gergely konzultál majd az igazságügyi tárcával.

Az ellenzék tiltakozik

A Párbeszéd Magyarországért azt szeretné, ha minden képviselő kötelezően megfújna egy digitális alkoholszondát, mielőtt belép a parlamenti ülésterembe - erről a független Szabó Tímea beszélt hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus hamarosan benyújt egy ezt célzó törvényjavaslatot.

A Jobbik a rendőrség kábítószerrel kapcsolatos felderítő munkájára és a prevencióra fordítana több pénzt, a Fidesz drogteszt bevezetésére vonatkozó javaslatáról pedig a konkrét részletek ismeretében alakítja majd ki az álláspontját.

Az MSZP azt üzeni a kormánypártoknak: "vegyék el a mocskos kezeiket a gyermekeinkről". Ezt Lukács Zoltán, a párt frakcióvezető-helyettese közölte. Rámutatott arra is, hogy a jövő évi büdzsé összesen 100 millió forintot biztosít drogprevencióra, miközben a tervezett teszt elvégzése az érintett körben több mint 40 milliárd forintba kerülne. "Ez már az elmebetegség egy bizonyos szintje" - fogalmazott.

Szarvas Koppány Bendegúz, az Ifjú Demokraták (IDE) vezetője és három társa leadták vizeletmintáikat hétfőn a VIII. kerületi polgármesteri hivatal portáján, hogy így tiltakozzanak Kocsis Máté fideszes polgármester drogteszttel kapcsolatos javaslata ellen. A Demokratikus Koalíció (DK) ifjúsági szervezetének vezetője azt kérte: a mintákat adják át Kocsis Máténak. A polgármesteri hivatal előtt a DK politikusa azt mondta: ez az első nemzeti vizeletminta átadónap.

Sokba kerülne

Az érintettek szűrése annyiba kerülne, mint a teljes magyar lakosság átfogó egészségügyi vizsgálata - nyilatkozta az InfoRádiónak Zacher Gábor toxikológus. A szakember szerint csak a vizsgálat költsége összesen mintegy 50 milliárd forintra rúgna, de ehhez nincs még meg a szükséges eszközpark. Az országban három olyan speciális műszer van, amely viszonylag nagy pontossággal a lehető legtöbb-féle piacon lévő szert ki tudja mutatni. A főorvos egy ilyen speciális műszer árát mintegy 100 millió forintra becsüli. Ebből megyénként kellene legalább két darab.

vehir.hu
további cikkek
Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54 A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása egészség A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása Nem csak a fejlett országok problémája, hogy a fiatalok körében egyre gyakoribb a rövidlátás. A szemészek világszinten kongatják a vészharangot, hiszen a folyamat egyáltalán nem biztos, hogy visszafordítható. 2024. március 17. 12:27 Alkoholmentesített bort kóstoltunk Alkoholmentesített bort kóstoltunk Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az alkoholpiaci tortából az alkoholmentes vagy alacsony alkoholtartalmú italok, az igények kiszolgálására pedig megjelentek olyan termékek, mint az alkoholmentesített borok. Egy palackot mi is megbontottunk, hogy lássuk, merre tart a világ. De kinek jó ez, és miért alakul ki a trend? 2024. február 22. 22:12 A múlt héten több mint 60 ezren fordultak orvoshoz A múlt héten több mint 60 ezren fordultak orvoshoz Az év hetedik hetében - február 12. és február 18. között - 60 100-an fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön. 2024. február 22. 11:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.