Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Brusznyai Árpádra emlékeztek

2015. január 10. 21:31
Emlékhangversennyel és a Brusznyai-díj átadásával emlékeztek meg az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjáról szombat este a Pannon Egyetem aulájában.

A Brusznyai Alapítvány 26. alkalommal rendezte meg az emlékhangversenyt, melyen a szabadságharcosról elnevezett díjakat adták át. Az elismeréseket minden évben a szorgalmas és tehetséges diákoknak és pedagógusoknak adományozzák.

Halmai Fanny és Inotay NóraHalmai Fanny és Inotay Nóra

A kitüntetést idén Halmai Fanny, a Lovassy László Gimnázium tanulója és László Dániel, a Padányi Katolikus Iskola diákja, valamint László Lajos, az Ipari Szakközépiskola és Gimnázium tanára vehette át Inotay Nórától, Brusznyai Árpád unokájától.

Halmai Fanny, László Dávid és László LajosHalmai Fanny, László Dávid és László Lajos

Áder János írásos köszöntőjét Oberfrank Pál színművész olvasta fel. A köztársasági elnök írásában Brusznyai Árpádot az igazsághoz és az emberséghez foggal-körömmel ragaszkodó hősként nevezte meg.

Oberfrank PálOberfrank Pál

„Tehetséges klasszika-filológusként csendes, és bölcs, mégis bátor szavakkal állt ki a szabadság és a tisztesség mellett, nem vágyott a mártír szerepre. Sorsszerűen beteljesedő végzete mégis elkerülhetetlen volt.(…)

Brusznyai Árpád méltán lehet a ma élő, és a jövőben születendő szabadságszerető honfitársaink példaképe.” - fogalmazott Áder János.

A Derekegyházon született Brusznyai Árpád az 1956-os forradalom idején Veszprémben dolgozott tanárként, ahol megválasztották a forradalmi tanács elnökhelyettesévé. Fiatal tanítványait forradalmi csoportba szervezte, de soha nem engedte őket fegyveres harc közelébe, hogy életüket megóvja. A forradalom helyi vezetőjeként fellépett minden önbíráskodás és vérontás ellen. Forradalmi tevékenységéért Brusznyait 1958. január 9-én kivégezték. Az 1989–90-es rendszerváltás során Brusznyai Árpádot és mártír társait rehabilitálták, és tisztességgel újratemették.

A Brusznyai-emlékhangversenyen oboán Mitró Apolka és harsonán Kolozsvári Gábor, valamint a Mendelssohn Kamarazenekar és a város iskoláiból alakult Veszprémi Középiskolai Oratóriumkórus működött közre.

Ge. Á.
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.