Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kávéval a bőrrák ellen

2015. január 28. 16:41 // Forrás: Washington Post
A legfrissebb tanulmányok arra engednek következtetni, hogy a kávéfogyasztás csökkenti a melanóma kockázatát.

A múlt héten publikált kutatási eredmények szerint azok, akik napi 4 vagy annál több kávét isznak meg, 20 százalékkal nagyobb eséllyel kerülik el a melanómát. mint a kávémentesen élők.

A kutatási eredményt közlő Washington Post azért hozzáteszi: a bőrrák megelőzésének legjobb módja továbbra is a veszélyes napfény és az ultraibolya sugárzás kerülése. "Az eredményeink azt támasztják alá több más tanulmány eredményéhez hasonlóan, hogy a kávéfogyasztás nem kockázatos" - fogalmaz Erikka Loftfield, a kutatás egyik résztvevője.

A bőrrák legveszélyesebb fajtája a melanóma, az Egyesült Államokban 2014-ben több mint 76 ezer új melanómás beteget diagnosztizáltak, 9710-en meg is haltak ebben az évben közülük.

Loftfieldék kutatása 447 ezer alanyt követett csaknem tíz éven át, 2904 előrehaladott állapotban lévő és 1874 korai stádiumú melanómát találtak a vizsgált populációban. Az alanyok számos szokását vizsgálták, így a kávézás mellett az alkoholfogyasztást, a sportot és a táplálkozási szokásokat is.

A kávéfogyasztásra végzett kimutatások egyértelműek: míg százezer kávéfogyasztóból 55,9 betegedett meg, addig ugyanennyi kávét nem fogyasztó közül 77,6.

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.