2018. július 22., vasárnap
Magdolna névnap

A zaklatókat börtönbe is ültethetik

  • 2015.03.19
    05:30
Múlt héten tettük közzé olvasói levelünket oldalunkon, amiben interneten és telefonon keresztül háborgattak egy veszprémi hölgyet. A zaklatással kapcsolatban kérdeztük Szövetes Gábor Ferenc rendőr alezredest.

Az olvasói levél IDE KATTINTVA olvasható.

– Büntetőjogilag mi számít zaklatásnak, és melyik korosztályt érinti leginkább az interneten történő háborgatás?

– Büntetőjogilag két féle zaklatásról beszélhetünk. Ez lehet egyszeri fenyegetésre irányuló zaklatatás, a másik pedig az, amikor az elkövető rendszeresen háborgat valakit. Az internetes zaklatás általában azokat a fiatalkorúakat és fiatal felnőtteket érinti, akik aktív életet élnek a közösségi oldalakon.

– Mennyi bejelentést kapnak ilyen esetekkel kapcsolatban Veszprémben?

– A telefonos zaklatással kapcsolatban elég sok ügyünk van, ami pedig az internetet illeti, a konkrét Facebookon történő zaklatásról ebben az évben eddig kettő bejelentés kaptunk.

– Mit tehetünk akkor, ha zaklatnak minket?

– Ha valakit zaklatnak, akkor meg lehet tenni a feljelentést, az eljárás során a sértett maga is kérhet távoltartást, amihez nincs szükség a rendőrség hozzájárulására, hiszen az a bíróság hatásköre.

– Az olvasói levélben az áll, hogy a zaklató valószínűleg mentális problémákkal bír. Őket is ugyanúgy büntetik?

– Attól, hogy valaki mentális problémáktól szenved, nem jelenti azt, hogy nem vonható felelősségre. Ha valaki például skizofrén, de felfogja azt, hogy a cselekmény büntetendő, akkor onnantól kezdve ő is felelősségre vonható. Ebben segítségünkre van egy elmeszakértő.

– Milyen büntetésre számíthatnak a zaklatók?

– Pénzbüntetéstől elkezdve szabadságvesztésre is ítélhetik az elkövetőt. Alapesete ennek egy évig terjedő szabadságvesztés, de súlyosabb esetben akár három év is lehet. Az alapeset azt jelenti, hogy a sértett mindennapi magánéletét önkényesen rendszeresen háborgatják.

– A feljelentés után hogyan segíthetjük a rendőrség munkáját?

– Bizonyítékokkal. Fontos, hogy legyenek lementve az adatok, akár mobiltelefonra is. A büntetőeljárás során a törvény nem tiltja, hogy akár a telefonbeszélgetést is felvegyük, hiszen ez is bizonyíték, és nyomozás során felhasználható.